Sociedad

La duresa de les proves físiques veta les dones al GRAF de Bombers

Les aspirants que optaven a treballar aquest estiu com a reforç han topat amb una prova difícil que aquesta campanya ha estat la mateixa per totes les categories

Un grup de Bombers, durant l'operatiu de l'incendi d'Horta de Sant JoanACN

L'enduriment de les proves físiques pel reforç de Bombers de la campanya forestal ha impedit l'entrada de dones al Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals, el GRAF, que és la unitat més especialitzada que té el cos per atacar els incendis. Les úniques 3 dones que van arribar a l'examen no van superar-lo. Fonts d'Interior han reconegut a la Cadena SER que això ha deixat fora personal amb experiència que en alguns casos feia feina interna a la sala de comandament.

La Conselleria d'Interior ha diferenciat per primera vegada, aquest estiu, la feina que els tècnics del GRAF fan al bosc i les tasques internes a la sala de comandament. Malgrat això, els aspirants a ocupar alguna de les places de reforç han hagut de fer les mateixes proves físiques tant si és per agafar un telèfon com si es tracta d'arrossegar la mànega pel mig del bosc, que requereix més resistència i preparació física. S'oferien 4 places per cada categoria i les úniques 3 aspirants (2 per camp i 1 a la sala) no han superat la prova física. A més, és la primera que havien de passar dins del seguit d'exàmens i per tant, van quedar eliminades des de bon principi.

La novetat respecte l'anterior campanya forestal és que les 3 categories d'auxiliars de reforç de Bombers han passat la mateixa prova física. Una d'elles és la que popularment s'anomena "l'ocellet", els aspirants s'ha d'agafar amb les mans a una barra metàl.lica de 3 cms de diàmetre i aguantar rígidament mirant cap endavant, més de 5'65 segons amb la barbeta per sobre de la barra. Fonts de la direcció general de Prevenció i Extinció d'Incendis asseguren que fins ara, els aspirants del GRAF, no feien aquest exercici, que requereix molta resistència de braços.

Aquest any, els aspirants es podien presentar a més d'un lloc de treball i només han hagut de passar un examen físic. És el que l'administració qualifica com a "economia procedimental", és a dir, reduir proves, i que asseguren, havien reclamat els mateixos aspirants. Interior al.lega que "moltes persones es presenten a diferents categories i, enguany, només se'ls demana fer una prova, quan altres anys se'ls demanava dos tipus de proves diferents". Fonts d'Interior consultades per la SER, en canvi,creuen que s'ha volgut fer amb presses i això ha deixat fora gent amb molta experiència.

Al posar una sola prova física per totes les categories ha provocat un enduriment respecte a anteriors campanyes i això ha provocat que cap dona hagi passat els exercicis de la convocatòria per ocupar les places de reforç del GRAF. Unes quantes ja van renunciar a presentar-s'hi quan van llegir les bases i les 3 que van inscriure's no les van passar. A la resta de categories, en el cas dels AOF (Ajudant d'Ofici Forestal), 309 homes les van passar i 20 dones van ser aptes i 29 no aptes i en l'EPAF (Equips de Prevenció Activa Forestal), que tenen habilitat amb la motoserra, només han superat les físiques 8 dones (2 han estat no aptes) i 42 homes.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00