Lunes, 23 de Mayo de 2022

Otras localidades

Benestar elimina l'ingrés de dependents en residències durant dos mesos

La Generalitat retira els ajuts de la llei de la dependència per accedir a centres residencials i elimina les avaluacions de nous usuaris durant els mesos d'agost i setembre

Persona dependent que s'acull a l'atenció domiciliària

Persona dependent que s'acull a l'atenció domiciliària / ACN

Fa dos anys va ser el Pirmi, l'any passat els impagaments a les entitats socials i aquest any a la llei de la dependència. I ara, la conselleria de Benestar Social ha suspès durant dos mesos, agost i setembre, els ajuts que dóna a les persones dependents per poder ingressar en una residència. És un ajut que l'administració els dóna perquè puguin pagar part d'una plaça en un centre privat. Amb aquesta retallada no hi haurà ni nous ingressos, ni tampoc s'avaluaran nous usuaris perquè puguin obtenir aquestes prestacions.

La Generalitat ha anunciat aquesta retallada a través d'un comunicat a la web i a través d'un email als treballadors socials. Benestar Social ho argumenta assegurant que no li arriben els diners de l'Estat per pagar la llei de dependència i que ha de prendre aquesta mesura transitòria de dos mesos. "L'actual situació pressupostària, marcada per un escenari de pròrroga, fa necessari l'establiment de mesures extraordinàries qie permetin l'estabilitat del sistema", diu el comunicat de Benestar Social.

Cinta Pascual, presidenta d'ACRA, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials creu que els efectes seran molt negatius: "Diuen que és una mesura transitòria però trobar-nos com a sector i com a país amb aquesta situació és del tot dramàtic".

El PSC, per la seva banda, ha denunciat que la Generalitat aprofiti el mes d'agost per retallar per tercer any consecutiu. La portaveu de cohesió social del PSC, Eva Granados, explica les conseqüències que té la retallada que imposa ara la Generalitat; "Simplement no podran accedir a les residències i s'hauran de quedar a casa i ser atesos per les seves famílies de manera no professional quan són persones que necessiten ser ateses per professionals en una residència". Recorda també que la mesura de no fer noves avaluacions durant dos mesos suposarà que la situació d'aquestes persones s'allargui molt més ja que fins el mes d'octubre no tindran opcions de poder accedir al PIA (Programa Individual d'Atenció). Segons Granados el perfil de l'usuari d'una residència és una dona, de més de 80 anys, amb grau III (alta dependència) amb un nivell d'ingressos mitjà d'entre 8.500 i 10.000 euros anuals.

Un 44% de les persones que ocupen una plaça en residències privades reben aquesta prestació de la Generalitat.

Efectes de les retallades en la llei de dependència (07/05)

Continua el desmantellament de la llei de la dependència. (02/05)

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?