Sociedad

El 52% a favor de la independència | 11-09-2013

Segons l'Observatori especial Catalunya de la Cadena SER amb motiu de la Diada, creixen els favorables a l'estat propi

CADENA SER

ERC es convertiria en la primera força política en cas d'eleccions El 80,5% dels catalans favorables a la consulta , el 59,7 % fins i tot si fos inconstitucional

Una clara majoria de catalans, el 52%, es declara obertament a favor de la independència, mentre que només un 24% votaria en contra. Segueixen pujant els suports a la independència entre els catalans. Entre un alt percentatge de la població segueix la confusió, ja que un 15,9% no té decidit el seu vot o simplement no vol revelar què votaria, i un 7,7% anuncia que s'abstindria.

Más información

Disminueix molt poc el suport a la independència si hi hagués un acord de millora de finançament similar al del Concert Basc. Si Catalunya i Espanya acordessin una millora del sistema de finançament el vot a favor de la independència seguiria sent majoritari, tot i que el percentatge baixaria fins el 46,8%. En aquest supòsit, el 27% dels catalans hi votaria en contra.

També baixa poc el suport a la independència quan es pregunta el signe del vot si això representés quedar fora de la Unió Europea. Frega la majoria, un 47,4 % dels catalans, que serien favorables a la independència encara que Catalunya es quedés fora de la Unió. En aquest cas, en contra votaria també un 27%.

Una dada contundent, el 80,5 % dels catalans es mostren partidaris de permetre un referèndum d'independència. 8 de cada 10 catalans es mostren partidaris que Catalunya, o qualsevol comunitat, pugui celebrar un referèndum per manifestar-se sobre si vol continuar formant part d'Espanya. I una altra dada destacada, encara que el referèndum fos declarat inconstitucional, el 59,7% dels catalans aniria a votar de totes formes.

Sobre les culpes d'haver arribat a aquesta situació, els enquestats consideren que el màxim responsable de l'empitjorament de la relació entre Catalunya i Espanya és el Govern de Rajoy i la dreta espanyola. En concret, per al 54% dels catalans hi ha un clar culpable de la situació i no és altre que el PP i la dreta espanyola a qui culpen d'haver avivat el foc. Els altres culpables que identifiquen els catalans són: un 9,4 % al Govern de Mas, un 7 % als partits independentistes i un 12 % als malentesos i / o perjudicis dels ciutadans espanyols i catalans.

I si demà hi hagués eleccions a Catalunya?

L'estimació de vot del observatori confirmaria un canvi històric a Catalunya, on l'estratègia sobiranista d'Artur Mas catapulta a Esquerra Republicana com el primer partit. Amb un 22,1% dels vots ERC es convertiria en el més votat de Catalunya. CiU quedaria relegat al segon lloc amb una caiguda de 10 punts (obtindria el 20,7 % dels vots).

Ciutadans es convertiria en el referent per als que no volen la independència i el PSC continuaria caient. Ciutadans es convertiria en la tercera força política catalana ocupant l'espai que li deixen lliure PSC i PP Els socialistes continuen en caiguda lliure i retrocedeixen 4 punts. Pitjor li aniria al PP, que passaria a ser una força política irrellevant a Catalunya amb tan sols el 7%, dels vots. Iniciativa per Catalunya seria, amb el 12'1 %, el quart partit del fragmentat arc parlamentari català.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00