Última hora

Irán denuncia explosiones en su territorio y activa las defensas aéreas: EEUU apunta a Israel como autor del ataque

Sociedad
OPINIÓ

Res tornarà a ser igual

Centenars de milers de persones han tornat a sortir al carrer a Catalunya per dir-li al món que la reclamació dels ciutadans de la Diada de l'any passat no va ser un soufflé, com molts van voler interpretar llavors

XAVIER SÁNCHEZ

Durant els últims 365 dies, el món polític, el català i l'espanyol , no ha gestionat prou el que va succeir als carrers de Barcelona l'any passat . Des de la Moncloa el Partit Popular ha menyspreat el moviment social que reclamava canvi de condicions en la relació entre Espanya i Catalunya. El Govern de la Generalitat va voler liderar el moviment, va convocar eleccions per capitalitzar i Convergència i Unió va sortir molt tocat. I la desafecció, ja construïda llavors, ha crescut sense que ningú hagi fet res per evitar-ho.

L'Observatori de la Cadena Ser és rotund: majoria per la independència i aclaparadora majoria a favor d'un referèndum. El ministre Gallardón ha dit, aquest dimecres, que la Constitució va ser aprovada a Catalunya amb un percentatge superior al de la resta d'Espanya i aquí pot ser que estigui un dels grans errors de la interpretació del gabinet de Rajoy. Els ciutadans de Catalunya menors de 53 anys -els que no van poder votar en 1978 - són ja la majoria i s'han desprès d'alguns dels complexes d'anteriors generacions . Sembla que ja no serveixen solucions que fa tan sols uns mesos eren vàlides: avui els catalans prefereixen la independència a una millora del finançament autonòmic , no els espanta l'amenaça de quedar fora de la Unió Europea i acudirien a votar majoritàriament tot i que el referèndum no fos constitucional .

Más información

La nova societat catalana ha convertit la Via catalana per la independència, la cadena humana, en un èxit extraordinari. Aquesta societat ha dit que vol més, que aspira a noves solucions per a uns nous temps i ja estem en el compte enrere per a la Diada de 2014, data simbòlica que l'independentisme ha pres com a límit per a la celebració del referèndum .

Dues últimes dades de l'enquesta: els catalans creuen que el govern de Rajoy i la dreta espanyola són els principals responsables de l'empitjorament en la relació entre Catalunya i Espanya i Convergència i Unió es desploma en la intenció de vots en el cas que avui hi hagués eleccions. PP i CiU, els dos actors principals que han de moure fitxa a partir de demà, són dues forces polítiques afeblides. Avia'm què fan en aquest segon acte. Ells i la resta d'actors polítics , als que la ciutadania avui a tornat a superar. No ho tenen gens fàcil. I creix la sensació que res tornarà a ser igual.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00