Últimas noticias Hemeroteca

Miércoles, 29 de Enero de 2020

Otras localidades

Bustos sabia que l'imputarien un mes abans de l'operació Mercuri

El diputat del PSC, Daniel Fernández el van alertar i l'entorn de l'alcalde li va plantejar apuntar-se a les llistes de les eleccions al Parlament perquè fos aforat

Manel Bustos surt del jutjat després de declarar durant més de 6 hores /

L'extens informe que els Mossos d'Esquadra van fer sobre Manuel Bustos i que consta al sumari al qual ha tingut accés la Cadena SER revela que l'ex alcalde de Sabadell "podria haver estat avisat en tres moments" que l'estaven investigant. L'últim cop que el van alertar va ser el dia 11 d'octubre del 2012, 47 dies abans, que els Mossos entressin a l'Ajuntament de Sabadell per escorcollar-lo de dalt a baix i imputessin Manuel Bustos per 9 delictes.

El diputat del PSC, Daniel Fernández, que està imputat també en aquest cas, va enviar un missatge a Bustos en què l'advertia que es posés en contacte amb ell urgentment: "manolo llamame cuando puedas", segons consta en el sumari. L'alcalde el va trucar i van quedar de trobar-se immediatament i va refusar parlar-ne per telèfon.

Es van trobar en un local públic al carrer Espronceda de Barcelona. Els mossos van saber de què havien parlat quan Bustos va trucar posteriorment al diputat del PSC, José Zaragoza per explicar-li ques'havia trobatamb Fernández i que l'havia advertit que "en un tema ja tractat en el passat" hi hauria imputacions i que sortirien a la llum de forma "imminent", segons l'informe dels Mossos d'Esquadra, que té 141 pàgines.

Després de parlar amb Fernández i Zaragoza, l'ex alcalde de Sabadell va trucar a la seva dona, Montserrat Costa -també imputada en el cas Mercuri- per explicar-li tot i comentar-li també que l'afer pel qual el volien imputar es referia a un contenciós relacionat amb "un tema urbanístic al polígon Sant Pau de Riusec (on hi ha el nou Ikea). Bustos li va dir a la seva dona que un amic de Daniel Fernández li havia dit literalment: "es muy probable que el alcalde vaya palante imputado".

Apuntar-se a les llistes electorals

L'alcalde es va posar en contacte després amb el seu advocat per explicar-li la situació i va valorar la possibilitat que Manuel Bustos "formés part de les llistes electorals" per als comicis al Parlament que estaven a la cantonada, convocats pel 25 de novembre. D'aquesta manera, segons l'informe de la Unitat Adjunta de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos, Bustos "podia adoptar la condició d'aforat". La possibilitat de ser diputat hauria estat una mesura protectora en cas d'imputació ja que la causa s'hauria d'haver portat des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

L'endemà, l'ex alcalde es va trobar amb el diputat Daniel Fernández i en va sortir tranquil. Així li va manifestar per telèfon a la seva dona i a José Zaragoza. Bustos va treure credibilitat a la font que els havia alertat i Zaragoza li va etzibar: "te han vuelto a enredar".

Un "capo" amb molts contactes

L'informe dels Mossos, analitza en 141 pàgines amb prop de 340 trucades de l'alcalde a partir de les quals la policia vincula Bustos amb una desena de delictes. Del relat se n'extreu un Bustos que feia i desfeia a l'Ajuntament i a la Federació de Municipis com si fos casa seva; i que no dubta en buscar el favor dels alts càrrecs del seu partit per afavorir els seus interessos.

De la forma d'actuar de Bustos en el sí del consistori la policia catalana destaca com fa aixecar dues multes de trànsit a la seva dona i al fill: "ya mañana hablas con Montse para arreglarlo", li diu al cap de la policia local José Miguel Duran. I al dia següent aquest aixeca la multa i per no despertar sospites que es tracta del cotxe de la dona del batlle, al·lega a l'informe que la multa no es pot executar perquè la senyal infringida no està clara. A la Federació de Municipis, l'informe relata com Bustos signa un conveni amb una associació per a programes d'immigració que mai s'arriba a executar. Segons la policia els 25.000 euros serveixen en realitat per pagar una dona a qui es col·loca en aquesta entitat. De les relacions amb els càrrecs de partit també en parla aquest informe: Bustos truca a la porta de Carme Chacón perquè un amic seu pugui obrir una televisió a Andalusia que parli bé dels socialistes. A Bustos, a qui els imputats, sobretot empresaris, coneixien com el "capo", se li imputen 9 delictes tots ells relacionats amb tràfic d'influències, malversació de fons públics i omissió del deure de perseguir delictes.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?