Sociedad

En llibertat l'autor de l'atemptat de Vic

L'etarra Juan José Zubieta, el principal condemnat per l'atemptat de 1991 a la casa-caserna de la Guàrdia Civil a Vic, en què van morir deu persones, ha quedat avui en llibertat en virtut de la derogació de la doctrina Parot

29-5-1991.- Un coche-bomba cargado con 70 kilos de amonal explotó en el interior de la Casa Cuartel de Vic, en Barcelona. La onda expansiva provoca el desplome de las tres plantas del edificio y sólo permanece en pie la fachada principal de la casa cuartel. En este atentado murieron nueve personas y resultaron heridas otras cuarenta y cinco, 19 de ellas de consideración

Zubieta , que va ser sentenciat l'any 1993 a 1.311 anys de presó , va planejar i va executar el 1991 , al costat dels dos altres integrants del " comando Barcelona " , Joan Carles Monteagudo i José Félix Erezuma , l'atemptat amb cotxe - bomba a la casa- caserna de Vic , la segona matança terrorista a Catalunya després de la d'Hipercor , que es va emmarcar en plena campanya etarra de fustigació a les forces de seguretat .

Els etarres van instal.lar dotze bombones de butà amb 18 quilos d'explosius cadascuna en un vehicle , que van deixar caure per una rampa que portava al pati de la casa - caserna , i el van detonar cap a les 17.00 hores de la tarda del 29 maig 1991 , malgrat que diversos nens jugaven al pati i que l'edifici es trobava en una zona transitada i prop d'una escola .

Más información

Com a resultat de l'explosió , deu persones van morir ( entre elles cinc menors ) i més de quaranta van resultar ferides .

L'endemà de l' atemptat , la Guàrdia Civil va voltar un habitatge de Lliçà de Munt ( Barcelona) on es van refugiar Zubieta , Monteagudo i Erezuma .

Zubieta no va oposar resistència i va ser detingut , mentre que Monteagudo i Erezuma es van enfrontar a la Guàrdia Civil i van acabar morint en un tiroteig .

Juan José Zubieta va ser condemnat al juny de 1993 a 1.311 anys de presó per l'atemptat , encara que estava previst que sortís a la presó a finals d'abril de 2012 , en aplicar els beneficis penitenciaris sobre el límit màxim de compliment efectiu de 30 anys de presó .

No obstant això , l'Audiència Nacional li va aplicar la "Doctrina Parot " just quan havia de quedar en llibertat , per la qual cosa va retardar la seva data d'excarceració fins a l'any 2021 .

A més de per l'atemptat contra la casa - caserna de la Guàrdia Civil a Vic , Zubieta ha estat condemnat a sis causes més a penes que sumen 473 anys de presó .

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00