Domingo, 26 de Junio de 2022

Otras localidades

La crisi canvia el perfil de la gent que recorre als advocats d'ofici

Abans, els que buscaven un advocat del torn d'ofici eren persones sense estudis que presumptament delinquien. Ara, la majoria són aturats que no poden pagar la casa o la pensió alimentària del fill

Detall del Palau de Justícia, on es troba l'Audiència de Barcelona i el TSJC

Detall del Palau de Justícia, on es troba l'Audiència de Barcelona i el TSJC / ACN

Per tipus de casos, continuen creixent les reclamacions per acomiadaments i desnonaments, mentre que l'àmbit penal, baixa.

El primer semestre d'aquest 2013 els advocats d'ofici han atès un 4% més de casos de l'àmbit social a Catalunya, per l'increment de reclamacions per acomiadaments, mentre que l'àmbit civil, on s'engloben les execucions hipotecàries, ha crescut un 9%, segons les últimes dades del Consell Català de l'Advocacia.

De fet, els usuaris que acudeixen a la justícia gratuïta perquè no poden pagar la casa s'ha multiplicat per 6 durant la crisi. L'any 2008 els advocats d'ofici van atendre 508 casos, l'any 2012, més de 3.300.

Tot plegat "ha fet canviar" el perfil dels usuaris que recorren a un advocat d'ofici, segons el President del Torn d'Ofici del Consell Català de l'Advocacia, Miquel Rodríguez Zamora.

Zamora explica que "la crisi, el primer que afecta és el tema laboral". "Si t'acomiaden, automàticament, no tens diners i vé el tema civil, no es pot pagar el lloguer, la pensió o la hipoteca". En canvi, "quan la cosa va bé, són majoritariament problemes de compra-venta o separacions", entre d'altres.

A més, també assegura que abans "era la persona que no tenia gairebé recursos, mentre que ara són persones amb estudis que s'han quedat a l'atur i no troben feina".

Els advocats d'ofici però es queixen que mentre la feina incrementa, les seves condicions empitjoren.

La responsable del Torn d'Ofici del Col·legi d'advocats de Barcelona, Carmen Valenzuela, assegura que els lletrats porten "tres anys de rebaixes" i que l'"IPC no s'ha incrementat des del 2009". Per això, creu que cal "dignificar la feina dels advocats del Torn d'Ofici".

Els lletrats també asseguren que la crisi ha fet canviar el perfil de les consultes que es fan als advocats d'ofici: ara la majoria són d'afectats per les preferents o deute subordinat, desnonaments i impagament de pensions alimentàries.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?