Sociedad

Un mapa de punts foscos contra la inseguretat

Els veïns del barri de Pardinyes de Lleida, cansats de la sensació d'inseguretat i d'alguns robatoris, realitzen un mapa de punt foscos per demanar que se solucionin aquests lllocs de poca visibilitat

El barri de Pardinyes de Lleida tindrà un mapa de punts foscos - FOTO:GOOGLE MAPS-

Per lluitar contra la sensació d'inseguretat i els robatoris que es produeixen en llocs poc il.luminats en hores nocturnes, els veïns del barri de Pardinyes de la ciutat de Lleida estan elaborant un mapa de punts foscos, que faran arribar a la nova concessària de l'enllumenat de Lleida. Volen que els corregeixi.

El president de l'associació de veïns, Paco Castillo, diu que han pres aquesta decisió després que en els darrers mesos s'hagin viscut diversos robatoris, sobretot a l'interior de vehicles. Castillo diu que "hem notat que hi ha hagut algunes denúncies en punts foscos com Geroni Pujades, al voltant del gimnàs Trèvol i d'altres zones, i per això demanem més control, per a una major seguretat".

Amb el mapa, que esperen finalitzar aquest trimestre, demanaran al nou gestor de la xarxa Romero Polo-Citellum, que millori l'eficiència dels fanals i solucioni el problema del punts de llum tapats pels arbres.

Els veïns de Lleida volen solucions

La nova gestora de la xarxa pública d'il·luminació de la ciutat de Lleida, la UTE citellum-Romero, invertirà prop de 3,5 milions en renovar i millorar la il·luminació de al ciutat enguany. Un fet que les associacions de veïns de Lleida esperen per poder acabar amb alguns punts foscos que preocupen als ciutadans.

Creuen que amb la millora d'aquestes zones mal il·luminades o amb poca llum, es millorarà la sensació de seguretat, o directament, s'acabarà amb part de l'incivisme existent en alguns carrers de la ciutat. És el que apunta, per exemple, el president de l'associació de veïns de Jaume I, Jaume Millàs. Ubicat al centre històric creu que millorar la il·luminació d'alguns indrets on la llum antiga, que a vegades falla, o simplement a indrets on la il·luminació és escasa, evitarà que hi hagi racons que serveixin d'amagatall per als bàndals. "Aquí al centre històric-apunta Millàs- sempre tenim molts problemes. Aquests carrers més foscos serveixen d'amagatall".

A Magraners, el seu president, Juan Gallardo, ha detectat un punt fosc a l'entrada del barri i 15 bombetes a punt de fondre's, només fent una passejada pel carrer. Sobre la il·luminació assegura que tenen molta cura ja que "per a nosaltres és importantíssim. Per a un barri com el nostre, que estem apartats del centre de la ciutat, i a més tenint en compte que la Guàrdia Urbana no puja tot el que voldriem, és molt important. I és que en el moment que falla un fanal, la zona es converteix en un punt perillós" diu Gallardo.

A barris com Balàfia sempre s'hi està a sobre per evitar racons que provoquin sensació d'inseguretat. El carrer Lérida Colòmbia, és el que més preocupa al president Toni Baró que explica que "en alguns punts es detecta il·luminació deficient i crea sensació de poca seguretat. Sobretot per a les noies joves que creuen que hi ha poca llum en certs carrers, i costa de passar-hi".

Carrers petits com el de Puigverd o Sifó, o els arbres que tapen la il·luminació a l'entrada del barri, per l'avinguda Garrigues, diu la presidenta de l'assocaciació de veïns de la Bordeta, provoquen sensació d'inseguretat. Falta llum a les parts més velles i adverteix que "només que falli una llum els carrers queden foscos".

A Cappont, justament passa a l'inrevès, algunes zones d'expansió queden poc il·luminades. La plaça Maria Mercè Marçal, diu la presidenta Beni Ros, n'és un exemple. "La gent que s'ha desplaçar per la zona, travessar-la, fa una mica de respecte". Tots diuen que s'ha fet feina però que cal seguir treballant per acabar amb aquestes zones que fan desconfiar als veïns quan acaba el dia.

Primers passos per a la nova llum

Mentre, ja s'han instal·lat les primeres llums a la ciutat de Lleida amb el nou contracte de gestió privada per part de la UTE Citellum-Romero Polo. La regidora d'urbanisme, Marta Camps, explica que s'han instal·lat 18 fanals amb llums led a la Rambla Ferran.

S'ha fet a mode de prova, explica Camps, per tal d'estudiar quina il·luminació necessita la zona. "És un sistema de proves que estem acabant de regular els nivells. Estan donant bon ressultat i el sistema LED l'anirem instal·lant a les principals vies de la ciutat" assenyala la primera tinent d'alcalde.

El nou contracte de gestió del servei d'enllumenat públic de la ciutat preveu la renovació del 87 per cent dels punts de llum de la ciutat durant aquest any.

El president de l'associació de veïns, Paco Castillo, diu que hi ha hagut robatoris en punts foscos

00:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20140210csrcsrcat_22.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00