Sociedad

Poques sentències atorguen la incapacitat per fibromialgia

Només una tercera part de les demandes judicials per incapacitats per a malalts de fibromialgia acaben amb una sentència favorable de reconeixement.

Marisa Pon, Mireia Pardell i Alexandra San Martín de l'Associació Fibrolleida AUTOR: RÀDIO LLEIDA

A Lleida, en els darrers tres anys, se n'han atorgat 10, segons dades de Fibrolleida.

El percentatge de sentències favorables per demandes d'incapacitats permanents de pacients amb fibromialgia ha augmentat però encara manca molta conscienciació, segons adverteix l'Associació Fibrolleida, amb motiu del Dia Mundial de la Fibromialgia i la Fatiga Crònica. En els últims tres anys, a Lleida, per exemple, s'han concedit unes 10 incapacitats.

Són pacients, la majoria d'entre 40 i 55 anys, que ja havien estat any i mig amb una incapacitat laboral temporal, però la Seguretat Social els hi denegava la invalidesa absoluta i van haver de recórrer als tribunals. L'advocada laboralista, Mireia Pardell, recorda que són pacients amb una incertesa econòmica perquè "estan en una edat que si deixen de treballar, deixen de cotitzar i marxen del sistema i els hi queden els anys obligatoris per arribar a la jubilació. I aleshores es troben amb un futur incert".

Les pacients asseguren, a més, que encara és molt difícil compatibilitzar la feina amb la malaltia, per la manca de flexibilitat de les empreses i també la manca de conscienciació de l'entorn. A la demarcació de Lleida, s'estima que hi ha entre 7.000 i 11.000 malalts de fibromialgia i fatiga crònica.

Mireia Pardell, de FibroLleida: "molts cops els jutges entenen que la malaltia no té incidència sobre la feina"

00:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20140512csrcsrcat_19.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00