Sociedad

La Girona republicana surt al carrer

Un miler de persones es van manifestar dilluns al vespre a la ciutat de Girona per demanar la supressió de la Monarquia, el dia que el rei Joan Carles va anunciar l'abdicació. Hi ha va haver concentracions semblants en altres municipis gironins. Mentrestant, l'alcalde de Girona ha dit que a l'Ajuntament actual no hi ha consens polític majoritari per mantenir el títol de Príncep de Girona a qualsevol membre de la Família Reial.

Manifestació per la república a Girona - ACN

"M'agradaria que canviés el sistema polític i aspiraria a tenir una república catalana independent", "volem votar", "no ens sentim que els catalans hàgim de tenir rei"... són testimonis recollits entre el miler de persones que dilluns al vespre es van concentrar a la Plaça del Vi de Girona i es van manifestar fins la Subdelegació del Govern espanyol per reclamar la supressió de la monarquia.

Una manifestació pacífica, plena de banderes republicanes i estelades, i amb eslògans a favor de la república i contra els Borbons que va acabar amb amb els Segadors. Concentracions semblants es van organitzar en altres municipis de les comarques de Girona.

D'altra banda, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha deixat clar que a l'Ajuntament no hi ha suport polític majoritari per mantenir el títol de Príncep de Girona a qualsevol membre de la Família Reial com l'hi va haver el 1981. Aquell any, una moció presentada pel PSUC i la UCD van sol·licitar a la Casa Reial que vingués a Girona a investir Felip de Borbó com a Príncep de la ciutat.

Más información

Diu Puigdemont que això ara ''òbviament" no passarà i deixa clar que al consistori gironí no hi ha suport majoritari per mantenir aquesta distinció a ningú de la Casa Reial.

L'Ajuntament no té potestat per donar o retirar títols, però l'alcalde ha explicat que sí que podrien aprovar un posicionament polític per demostrar que la ciutat no vol que la princesa Elionor faci servir aquest títol.

Mentrestant, la Fundació Príncep de Girona, fundada fa 5 anys per fomentar l'emprenedoria entre els joves, ha fet un comunicat on diu que té intenció de continuar treballant amb el mateix compromís. També reitera el seu respecte i lleialtat a la Corona i la satisfacció perquè Felip de Borbó es converteixi en cap de l'Estat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00