Sociedad

Observatori de Xarxes Antipedra

Lleida i Girona acolliran observatoris de xarxes antipedra per promoure'n el seu ús i evaluar l'eficacia de les diverses tipologies de xarxes que hi ha.

Explotació protegida amb xarxa antipedra -foto: DAAM-

A Catalunya només un 4 per cent dels conreus estan protegits per xarxes antipedra, tot i que a Girona, el percentatge es dispara fins al 40 per cent, 10 vegades més, sobretot per protegir la poma. La conselleria d'Agricultura creu que la xarxa antipedra és la millor opció davant les pedregades que l'opció del iodur de plata, tal i com aposten alguns pagesos. "el iodur de plata és un sistema que es va utilitzar fa uns anys.. no és un sistema eficaç pel que ens diuen, i el govern de la Generalitat ha d'apostar per la instal.lació d'aquestes xarxes antipedra", diu el conseller Josep Maria Pelegrí.

Les pedregades o calamarsades han afectat en els darrers 15 anys més de 10 mil hectàrees anuals, i la cosa va en augment. Perdre producció, més enllà de si està o no assegurada, es pérdua de mercats exteriors

Catalunya exporta prop del 40% dels préssecs i de les nectarines de l'Estat espanyol i prop del 70% de les peres i pomes; i els destins són Centre-Europa (Alemanya, França, Itàlia, Portugal, Grècia, Països Baixos i Bèlgica), i també, sobretot els darrers anys, els països de l'Est (Polònia, Rússia, Ucraïna...) són destins cada cop més potents en pera i en fruita de pinyol, mentre que els països àrabs ho són en poma".

En aquest context, com ha destacat el conseller, "una pedregada no només afecta la producció, sinó que s'hi veu afectat tot l'entramat econòmic que representa les organitzacions o centrals fructícoles, l'exportació o el consum; malgrat tot, l'ús de xarxes antipedra no està molt generalitzat, i els handicaps són, bàsicament, el cost de la inversió i la superfície mitjana de les plantacions de fruiters, tenint en compte també que el cost per unitat de superfície és inferior quan major és la parcel·la".

Els handicap es el cost de la inversió per posar una xarxa que es calcula al voltant dels 15 mil euros per hectaria. No hi haura ajuts directes, però si linies de credit amb el ICF per acces al finançament.

El Projecte PRO-FRUIT comprèn, entre altres, la creació d'un Observatori de Xarxes Antipedra

És crearà un Observatori de Xarxes Antipedra en la Finca que té l'IRTA a Mollerussa, on s'hi instal·laran les diferents tipologies de tecnologia de xarxes antipedra que hi ha actualment al mercat, una parcel.la que tindrà un triple ús: comparar l'eficàcia de les mateixes i el seu efecte sobre la producció i la qualitat de la fruita, posar a punt les tècniques de cultius associades a l'ús de xarxes, i ser una plataforma de difusió i transferència als agricultors dels avantatges d'aquest sistema de protecció, per a la qual cosa s'estableix un calendari anual de jornades i visites. I d'altra banda, traslladar a diferents parcel·les de diverses poblacions les diferents tipologies de xarxes antipedra per avaluar la seva eficàcia. El departament d'Agricultura ha impulsat un observatori de xarxes antipedra a Mollerussa (Pla d'Urgell) i a Mas Badia (la Tallada, Baix Empordà), en el marc del projecte Pro-Fruit,

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00