Miércoles, 21 de Abril de 2021

Otras localidades

SOCIETAT

Castanyes i panellets, tradicions ancestrals

L’antropòloga lleidatana Josefina Roma situa el costum de preparar i menjar panellets als antics rituals celtes que oferien presents als avantpassats

Joaquín Garcia, castanyer de la plaça Sant Joan

Joaquín Garcia, castanyer de la plaça Sant Joan / RÀDIO LLEIDA

Avui a l’Hora Lleida hem parlat de la tradició de la castanyada i de menjar panellets. D’on prové? L’antropòloga de la Universitat de Barcelona, originària d’Alguaire, Josefina Roma, situa l’origen en els rituals celtes en què s’oferia presents als avantpassats.

D’aquells presents, que acabaven menjant-se els “vius” n’ha quedat el costum de fer panellets i menjar-los aquesta nit de traspàs entre el final de l’estiu i l’hivern. Una nit en què també mengem castanyes perquè són fruits d’aquesta época. Tot i que ara, a Lleida, s’han d’anar a buscar a Galícia.

JOSEFINA ROMA / Antropòloga de la UB: 'Els panellets i les castanyes tenen origens ancestrals' / RÀDIO LLEIDA

Juntament amb la castanyada ara també s’està convertint en una tradició celebrar el Halloween, una festa en que els més petits de la casa se disfressen de dimonis o bruixes. I això ho nota la botiga “La festa”. El seu propitari, Josep Miquel Llassera, afirma que aquests dies factura el 5% de tot l’any.

Aquest és un dels arguments de l’Hora Lleida d’avui, en què també hem conegut la història d’en Joaquín García, venedor de castanyes de Lleida des de fa 6 anys i la previsió de venda de flors per Tots Sants del gremi de floristes, en boca de la seva secretària, Cristina Bonet.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?