Sociedad
SANITAT

L'ICS posa en marxa una aplicació que ha d'ajudar a deixar de fumar

Vint centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) al Camp de Tarragona i les terres de l’Ebre cerquen voluntaris per un assaig clínic comunitari que avaluarà l’eficàcia d’una aplicació mòbil com a mesura per ajudar a deixar de fumar.

Impulsors de la APP Tobb Stop. / Gregori Perelló

Reus

El projecte Tobbstop, que així és com s’anomena l’aplicació, està finançat per l’Institut de Salut Carles III i té com a objectiu seguir la evolució del procés de deixar de fumar, ajudar en els moments de major ansietat a través de diferents jocs, i informar sobre els problemes que el tabac comporta. L’aplicació monitoritzarà tot el procés en coordinació al metge de referència del pacient i està pensada per donar resposta a les necessitats del pacient davant les diferents dificultats que es pugui trobar.

El protagonista de l’aplicació és el propi pacient, a qui es situa en una illa que representa uns pulmons contaminats. L’objectiu de l’usuari és descontaminar l’illa i alliberar-la de Tobb, un personatge que representa el tabac i que intentarà que tornis a enganxar-te. Per guanyar cal mantenir-se ferm en la decisió de deixar de fumar i aconseguir diferents millores per l’illa, la qual anirà canviant a mesura que avancen els dies. Diversos minijocs permetran al pacient jugar en moments d’estrès per intentar distreure’l i evitar possibles temptacions a recaure. En la vessant pedagògica, l’aplicació conté una biblioteca on hi haurà informació sobre l’addicció, el tabac, i diversos consells bàsics per ajudar l’usuari. A més, l’aplicació mòbil incorporarà una xarxa social pròpia que interconnectarà tots els jugadors i també, una “línia directa” amb diferents experts.

L’estudi Tobbstop compta amb més de noranta professionals a qui posa a disposició diverses eines per obtenir les dades dels seus pacients, fer el seu seguiment durant tot el procés, i monitoritzar les seves visites en coordinació amb l’aplicació. El projecte ja ha reclutat més de 120 persones però necessita arribar a les 600, la meitat de les quals seguiran els tractaments habituals per deixar l'hàbit i, la resta, a més, tindran accés a l'aplicació. Els interessats poden posar-se en contacte amb l’equip que duu a terme l’assaig pel correu electrònic tobbstop.tarte.ics@gencat.cat o informar-se a través del seu metge de família.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00