Jueves, 22 de Octubre de 2020

Otras localidades

NAIXEMENTS

Menys parts per cesària

Un de cada cinc parts que atén l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida són per cesària. Fa 3 anys n’eren un de cada quatre. El centre reconeix que serà molt difícil baixar aquesta xifra.

Imatge de la unitat de maternitat del centre lleidatà

Imatge de la unitat de maternitat del centre lleidatà / HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA

El percentatge de cesàries a l’hospital lleidatà ha passat d’un 24 per cent, al 2011, a un 19,78 per cent, durant l’últim any 2014. L’objectiu del centre era reduir l’índex per sota del 21 per cent i segons explica el cap de ginecologia i obstetrícia, Xavier González Tallada, s’ha assolit.

XAVIER GONZÁLEZ TALLADA / Cap ginecologia: “tenim un 19 per cent de cesàries, quan teníem un 24” / RÀDIO LLEIDA

Una reducció que, González Tallada, atribueix, principalment, a què ara no totes les mares que han tingut un primer part per cesària, han de repetir en el segon. Segons el cap de ginecologia, “de cada 100 dones que venen de part amb una cesària anterior, més de la meitat han de poder parir per baix, quan fa uns anys eren el 70 o 80 per cent les cesàries”.

També hi ha d'altres factors que afavoreixen la disminució de les cesàries. En el cas del patiment del nadó, per exemple, abans al mínim símptoma s'optava per aquesta via, ara hi ha més proves i indicadors que permeten conèixer amb exactitud el patiment del nounat i per tant evitar algunes cesàries.

XAVIER GONZÁLEZ TALLADA / Cap ginecologia: “baixar d’un 19 per cent és un risc innecessari' / RÀDIO LLEIDA

Malgrat la disminució del percentatge de cesàries, la xifra encara queda lluny de la recomanació de l'OMS del 15 per cent. Segons González Tallada, és pràcticament inassumible per a un hospital de referència com l’Arnau que absorbeix tots els parts complicats de la demarcació.

Manteniment del número de parts

XAVIER GONZÁLEZ TALLADA / Cap de ginecologia: “el número de naixements globals baixa” per la disminució d'immigració / RÀDIO LLEIDA

Durant l’últim any, l’Arnau ha atès 2.679 parts, 32 menys que l’any 2013. Continua la tendència a la baixa, tot i que molt sostinguda que, segons González Tallada, s’explica per la reducció de la immigració i també pel transvasament de parts que anys anteriors s’atenien a la privada i que ara opten per la pública, molt probablement per motius econòmics. El percentatge de mares estrangeres és ara del 29,59 per cent, quan als anys 2008 i 2009 gairebé s’havia equiparat als de les autòctones.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?