Sociedad

Dos documents contradiuen la versió de Salut

Dos documents als quals ha tingut accés SER Catalunya contradiuen la versió de la Generalitat i confirmen que els hospitals catalans cobren el servei d'urgències a menors immigrants que no tenen la targeta sanitària

Barcelona

Una pràctica que contradiu una instrucció del propi CatSalut emesa el juliol passat en la que es compromet a assumir el cost d'aquests ingressos urgents.

Els documents als quals ha tingut accés aquesta redacció són en primer lloc un compromís de pagament de 70 euros que l'Hospital Sant Joan de Déu va fer firmar l'any passat a una família filipina que hi va portar d'urgència un nadó d'un mes afectat d'una greu hèrnia. Segons el metge que el va atendre, si el nen no s'operava acabaria morint. Finalment el van operar després de signar el paper. Aquest és el paper que van fer signar a la família:

Segons fonts d'aquest centre concertat, "ha de quedar clar que l'hospital atén a tothom de la mateixa manera independentment de la seva procedència, però en cas que el pacient no disposi de tarjeta sanitària és indispensable formalitzar sempre aquest compromís de pagament per poder justificar i cobrar el servei al CatSalut".

L'altre document és una factura girada per l'Hospital Sant Pau de Barcelona a una família xilena per l'ingrés d'un altre menor. El nen tenia dos anys, va ingressar d'urgència el gener passat, i l'ingrés va costar 207,20 euros a la família. Aquesta és la factura:

Per llei, tant a Catalunya com a Espanya, es garanteix l’assistència a les urgències hospitalàries, a les embarassades i als menors d'edat que no tinguin targeta sanitària. Però la regulació no diu expressament que aquests serveis no s'hagin de cobrar. Simplement no ho especifica. Però a Catalunya, des del juliol passat, una instrucció interna del CatSalut, es compromet a assumir el cost d'aquests ingressos d'urgències.

És una circular que la Generalitat va signar després de la forta pressió dels col·lectius a favor d'una assistència sanitària universal que s'estaria incomplint de forma sistemàtica segons la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal (PASUCAT).

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00