Sociedad

Portbou reclama que l'estació tingui un pla específic contra l'accident químic

Cada dia aproximadament 300 vagons amb mercaderies perilloses són manipulats a l'estació de Portbou i els dissabtes i diumenges l'estació es converteix en un autèntic aparcament. Tot això, sense que Adif tingui un pla específic per abordar un possible accident químic i amb una dotació de bombers voluntaris que, des del municipi, consideren insuficient.

Girona

Portbou té un pla d'emergència però, a hores d'ara, no disposa de cap pla específic per una estació que, segons fonts municipals, veu com cada dia s'hi manipulen aproximadament uns 300 vagons amb mercaderies perilloses. Vagons que s'han d'aixecar amb una grua per passar d'una via d'ample ibèric a una altra d'ample internacional i que, els caps de setmana, poden estar aturats durant 48 hores.

La dotació de bombers al municipi la formen voluntaris i, en cas d'accident, qui hauria d'actuar seria el parc de Llançà mentre es desplaça des de Maçanet de la Selva una unitat específica per atacar accidents químics.

Fonts municipals asseguren que han demanat una dotació permanent de bombers a l'estació perquè entenen que s'hi manipula un material delicat però la resposta que reben d'Adif -diuen- és que a Portbou només hi ha trànsit i, per tant, no cal.

Fonts d'interior han confirmat a la Cadena SER que el gestor d'infrastructures està elaborant un document específic per Portbou però -admeten- a hores d'ara no existeix. El que sí veurà a la llum aviat és un pla per al túnel de Belitres, pel que els trens entren a França.

Segons el manual d'Adif de transport de mercaderies perilloses, aquests carregaments sempre han d'utilitzar vials de circumval·lació quan passin per poblacions, no es poden aturar ni en túnels ni en poblacions o estacions que estiguin a 500 metres d'una població i, si no hi ha més remei, s'ha de tenir "la organització i mitjans necessaris per, en cas d'accident, fer les actuacions més urgents per limitar les conseqüències".

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00