Sociedad

Sobrepès i obesitat incrementen la diabetis en edats més prematures

El 15 per cent de la població pateix la malaltia.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, al costat de Conxa Castell, secretària del Consell Assessor sobre la Diabetis, i Esteve Saltó, subdirector general de Planificació Sanitària, han presentat les darreres dades sobre diabetis a Catalunya, / ACN

Lleida

Baixa de 60 a 50 anys l'edat mitjana dels pacients a qui se'ls diagnostica diabetis a Lleida en les últimes dues dècades, per un major control però també per un increment de l'obesitat i el sobrepès.

Avançar l'edat diagnòstic, però, també està permeten detectar la malaltia abans i frenar complicacions greus, com la pèrdua de visió o la insuficiència renal. Segons el cap del servei d'endocrinologia de l'Hospital Arnau de Vilanova, Albert Lecube, abans la gent no es feia un anàlisi cada any com ara i "això permet un diagnòstic més precoç i que la gent es pugui cuidar millor i no desenvolupar les complicacions més dolentes de la diabetis".

Segons Lecube, el 15 per cent de la població pateix diabetis tot i que gairebé la meitat encara no la tenen diagnosticada, perquè els símptomes no s'han manifestat. Alimentar-se seguint una dieta mediterrània, no fumar, fer activitat física, evitar l'estrès i procurar un son i un descans tranquils, és a dir, seguir un estil de vida saludable pot prevenir fins a un 70 per cent l'aparició de la diabetis més comuna, segons el Departament de Salut.

Tires reactives

L'Associació de Diabètics de Lleida critica que Salut continuï sense donar tires reactives suficients, per fer-se controls de sucre, a aquells pacients que no s'han de punxar insulina. Aquest malalts, sobretot gent gran, s’han de pagar les tires de la seva butxaca i a la farmàcia cada pot de 50 costa uns 45 euros.

El president de l'Associació, Francesc Fernández, insisteix que des dels centres de primària se'ls hauria de facilitar almenys “una tira al dia” per portar un bon control. Des del departament de Salut, la directora adjunta de primària, Montse Farran, diu que no tots els diabètics s'han de controlar el sucre diàriament, sinó que depèn del tractament que segueixen.



 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00