Actualidad
SOCIETAT

Dones que llepen coses

Núria Araüna ens acosta a les diferents formes i maneres amb que traspua el sexisme en els videoclips musicals dels nostres dies.

Miley Cirus a Wrecking Ball / RCA Records RCA Records

Tarragona

"Ja no és tant senzill ser sexista com als anys 50 i per tant hi ha noves tendències". Núria Araüna, autora de la tesi que ha premiat el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre el sexisme als videoclips en diferents formes i variants.

Núria Araüna:'Ja no és tant senzill ser sexista com als anys 50 i per tant hi ha noves tendències'.

22:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/039RD010000000084273/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Quan li preguntem sobre si existeix el sexisme l’autora respon al moment “Si que n’hi ha i, a més, hi ha modulacions en funció dels nous temps”. Una manera de dir que el sexisme encara hi és i que s’ha sofisticat. Principalment es detecta un sexisme d’entrada en el que el cos de la dona encara és objecte o mitjà de reclam publicitari. “Ara però del que hem de parlar és de post feminisme pel que les dones se suposa que ja hem aconseguit una igualtat de gènere i per tant revaloritzar les corbes, els cosmètics com si fossin empoderador. Parlem doncs, altre cop la bellesa com element a assolir pel que estem davant d’un cercle viciós. Sexo en Nueva York és un paradigma de sèrie on plana la contradicció amb dones amb iniciativa sexual, actives però que segueixen tenint “la preocupació tradicional de trobar l’home i tenir unes sabates”... Elements molt tradicionals per molt que es busqui la venjança contra l’home”. “Al primer capítol la protagonista ja diu que vol fer sexe com un home”.

Durant l’entrevista hem parlat de diferents enfocaments sobre les relacions afectives, la sexualització.... I, com a la tesi de Araüna, a través de videoclips.

La dona venjativa

Quan s’entra a parlar d’alguns dels videoclips que han sigut objecte d’anàlisi tenim el Smile d’una Lilly Allen que juga el paper del a dona venjativa contra la figura de l’home cas també d’un videoclip de Rihanna, B!&*ch Better Have My Money,on hi ha la venjança per una violació matant un home.

Dones que llepen coses

Guerra de sexes

O les relacions abordades des de la vessant sexual i emocional on la passió desbordada, amb tocs de violència són motiu d’anàlisi a través del videoclip Segundo asalto de Love of Lesbian .

Dones que llepen coses

Sexisme intelectual

Ice Cream de Battles. Un videoclip d’una productora canadenca, Canadà films, que embranca amb el concepte de “dones que llepen coses”. Un primer cas el tenim amb el videoclip de 1966 de la cantant francesa France Gall amb la cançó Les sucettes . Si bé en el videoclip dels 60’s queda força palesa la intencionalitat en el de Battles, la referència es dóna camuflada amb un muntatge d’imatges de gran atractiu i bellesa i en el que subjau un discurs que no s’allunya gens ni mica del clip francès.

Dones que llepen coses

Un altre tipus de dona

Anna Roig i L'ombre de ton chien, Bigoti Vermell . Un exemple de dona venjativa però molt soft i que representa la dona d’una altra manera lluny dels canons plantejats fins ara.

Dones que llepen coses

L’home perdut

A un tros de fang de Mishima. Reflecteix certs elements que denoten una crisi de la masculinitat davant d’aquesta “nova dona”, que es dona amb data d’avui, a través d’una cançó d’amor on l’home és un maniquí que pateix diferents tipus d’agressions i “veiem que una dona posa diferents elements a un maniquí de ridiculització de la masculinitat tradicional i finalment hi ha un ou a terra que el trepitja amb el taló de la sabata... Una castració molt plàstica”.

Dones que llepen coses

I no hem volgut tancar l’entrevista, i aquest article, sense preguntar-nos si el títol d’aquest i la constant referència a dones que llepen coses no és també una forma de sexisme intel·lectual.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00