Sociedad

Les Falles del Pirineu, Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Fragment del vídeo de la candidatura de les festes del foc que s'ha visualitzat a la reunió del comitè de la Unesco a Namíbia / RÀDIO LLEIDA

Lleida

La Unesco declara les Falles del Pirineu patrimoni immaterial de la Humanitat. La Unesco, reunida a Namíbia, ha destacat com a “exemplar” aquesta candidatura transfronterera, que engloba les festes del foc d'estiu de 63 pobles dels Pirineus català i aragonès, francès i andorrà.

Vídeo de la candidatura oficial de les falles a la llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

En la valoració de la candidatura de les Falles del Pirineu, el comitè avaluador ha destacat que “les festes del foc dels solstici d'estiu promouen la cultura social, de la hospitalitat i reforcen el sentiment de pertinença, identitat i de continuïtat de les comunitats pirinenques en els tres estats sol·licitants”.

Les falles és una festa ancestral que ha perdurat en alguns pobles del Pirineu i, en altres, s'ha recuperat. Simbolitza la regeneració de la vida en el solstici d'estiu. L'encesa de les falles es fa al capdamunt d'una muntanya pels volts de Sant Joan i el foc es baixa amb les falles o torxes fins als veïns del poble, on es fa una foguera.

La candidatura reuneix 34 pobles de França, 17 de Catalunya, 9 d’Aragó i 3 d’Andorra sota el títol ‘Les Festes del foc dels solstici d’estiu als Pirineus: Falles, haros i Brandons’. De Catalunya en formen part Les, Arties, Pont de Suert, el Casós, Llesp, Barruera, Taüll, Boí, Erill la Vall, Durro, Vilaller, Senet, Alins, Isil, Pobla de Segur, Bagà i Sant Julià de Cerdanyola. I de la Ribagorça aragonesa: Montanuy, Aneto, Castanesa, Bonansa, Laspaúles, Villarrué, Sahún i San Juan de Plan.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00