Sociedad
SANT PERE 2016

L' Àliga petita de Reus s'estrena enmig d'una gran festa pels carrers del centre

Un total de 16 nens i nenes d’entre 10 i 14 anys s’han encarregat de fer ballar el nou element del seguici festiu petit de Reus. Alguns d’ells són fills de portadors de l’Àliga de Reus.

Foto de família dels portadors de les dues Àligues de Reus, la petita i la gran. / Joan Quero- Ràdio Reus

Reus

Queden hores per a que es desvetlli un dels secrets més ben guardats d’aquesta Festa Major de Sant Pere. Com és l’Àliga Petita de Reus? A la ràdio hem parlat amb els portadors del nou element i també amb un dels responsables d’aquest petit grup d’amants de l’Àliga:

Qui són els portadors de l'Àliga Petita de Reus?

02:54

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/039RD010000000092920/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L’Àliga Petita de Reus es donarà a conèixer aquest dissabte 25 de juny a la Plaça del Mercadal. Serà quan passin alguns minuts de les 11 del matí, després que s’hagi signat al Saló de Plens l’acte d’apadrinament en el que hi participarà la Mulasseta de Reus i també l’Àliga de la Patum Infantil de Berga, que sortirà del municipi per primer cop a la història.

Serà aleshores quan l’Àliga de Reus, a les portes de l’Ajuntament, rebrà la recent nascuda Àliga Petita, que ‘sortirà de l’ou’ i farà un primer ball amb la gran. Però el protagonisme del dia la prenen els petits, i seran ells els que s’exhibiran al ben mig de la Plaça del Mercadal acompanyats de la Mulassa petita de la Colla Gegantera de Reus i de l’Àliga de la Patum Infantil, a més d’un bon grapat d’elements de seguicis infantils d’arreu.

Marc Càmara

Qui són els portadors?

Els grans protagonistes de la jornada, com diem, seran els 16 nens i nenes que s’encarregaran de dur a les espatlles en els propers anys el nou element del seguici festiu. Tenen entre 10 i 14 anys, i aixecaran i faran ballar una peça que pesa entre 25 i 28 quilos i a la que només li falta, a dia d’avui, enllestir alguns detalls de la corona.

L’Àliga Petita no tindrà en cap cas un caire protocol·lari, així que, a diferència de la seva germana gran, no durà barra de comandament, però sí que tindrà Ball Solemne propi: una fusió entre els balls llarg i curt de l’Àliga de Reus.

A diferència d’altres elements del seguici festiu de Reus, l’Àliga Petita no és una reproducció en miniatura de la gran. De fet, s’ha volgut mantenir trets i característiques pròpies per convertir aquest nou element en una cria que s’ha de fer gran. Igual que els seus portadors, que de ben segur que, quan hi hagi la oportunitat i tinguin l’edat suficient, acabaran incorporant-se a la Colla de l’Àliga de Reus. Ara bé, també volen deixar clar que no és cap cantera, sinó una colla completament diferenciada.

Històries personals

Una de les grandeses d’aquesta colla de petits portadors de l’Àliga és que alguns d’ells són fills de portadors de l’Àliga de Reus. Entre ells el Guillem, que en un dels assajos va poder ballar amb el seu pare, el Fèlix, que fa anys que no pot aixecar l’Àliga per culpa de diversos problemes de salut. Però un dia és un dia, i pare i fill van poder ballar conjuntament com, segurament, mai haguessin pogut somniar.

La mateixa escena, plena d’emoció i sentiments, s’ha pogut veure amb d’altres portadors de les dues àligues, que han pogut compartir ball amb el nou element. Des del CRAC asseguren que s’han volgut treure totes aquestes emocions en assajos per no interferir en l’actuació del proper 25 de juny, però alguns dels portadors albiren llàgrimes i abraçades el dia que l’Àliga Petita tregui el cap de l’Ajuntament i balli al ben mig de la plaça... no en va ha costat anys i panys tirar-la endavant.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00