Sociedad

Crítiques cap al govern de l’Estat pel retard en els trens de la Pobla

El conseller de Territori, Josep Rull, titlla de “absurditat” els criteris burocràtics exigits per l’Estat en la inauguració dels nous combois que entren en funcionament aquest dilluns.

El conseller de Territori, Josep Rull i el president dde FCG, Enric Ticó. / DEPARTAMENT DE TERRITORI

La Pobla de Segur

La posada en marxa dels nous trens de la línia entre la Pobla de Segur i Lleida fa “realitat la necessitat d'un territori” ha destacat l'alcalde de la Pobla, Lluís Bellera. Es millora la connexió amb la capital del Segrià, sobretot per anar a l'hospital, la universitat o a treballar, enllaça amb una estació d'alta velocitat i obre la porta a potenciar el turisme “és una de les grans virtuts d’aquest tren per revitalitzar la línia”.

LLUIS BELLERA, alcalde de La Pobla: destaca el potencial turístic dels nous trens

00:46

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000158895/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La línia de la Pobla es va traspassar a la Generalitat al 2005 però fina ara els trens eren llogats a Renfe. Els nous combois s’han comprat a Suïssa i han costat 9 milions i mig d’euros. Escurcen el trajecte en 15 minuts i gairebé tripliquen freqüències. Entre Lleida i La Pobla es passa d'1 a 4 diàries i en el cas de Balaguer, de 4 a 10.

JOSEP RULL, conseller Territori: qualifica de 'absurditat' el retard de l'estrena dels trens

00:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000158888/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Inauguració amb disculpes pel retard en la posada en marxa d’aquests nous trens i també amb crítiques del conseller de Territori, Josep Rull, cap al govern de l'estat per posar traves burocràtiques. L’exigència d’homologar els combois per poder circular per 2 kilòmetres de la línia que són titularitat de l’estat, ha dit Rull, ens ha fet arribar “a un cert punt d’absurditat, d’ajornar dos mesos i mig una millora del servei, simplement atenent a criteris de naturalesa, estrictament burocràtica”.

Problema d’homologació

La Pobla estrena els trens amb gairebé 3 mesos de retard. Hi ha hagut un problema d'homologació d'aquests combois per circular per dos quilòmetres de la línia que són titularitat de l'Estat. La Generalitat no comptava amb haver de fer proves específiques per aquest tram, però el Ministeri assegura que eren necessàries.

El decret de traspàs recollia que els trens i els maquinistes de la línia de la Pobla estarien autoritzats per circular per aquest tram de dos quilòmetres que és titularitat de l'Estat. Amb això, la Generalitat entenia que no necessitava cap homologació especial per aquest recorregut tant curt, però el Ministeri va alertar que sí. Ho va fer quan el govern català ja havia anunciat la posada en marxa dels nous trens per al 30 d'abril. Els combois han hagut de fer diversos recorreguts per comprovar que el sistema de seguretat funcionava també en la part de la via de l'Estat. Ara ja tenen l'autorització per circular. Però el problema amb els maquinistes encara no s'ha solucionat.

La normativa de l'Estat exigeix que estiguin contractats per una societat anònima i Ferrocarrils de la Generalitat encara no ho és. Per això els maquinistes de l'empresa catalana portaran els trens per aquesta línia, però quan arribin als 2 quilòmetres de l'estat hauran de cedir els comandaments a un de RENFE. Aquesta situació pot durar 2 mesos. Fonts del Ministeri apunten que hi ha hagut falta de previsió del govern català i des de la Generalitat es parla de falta de voluntat per solucionar-ho ràpid

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00