Lunes, 03 de Octubre de 2022

Otras localidades

Líders en concursos de creditors

Catalunya és la comunitat de tot l'Estat on s'han presentat més concursos de creditors durant el segon trimestre de l'any: 1 de cada 4 concursos presentats a Espanya, s'ha presentat a casa nostra

Líders en concursos de creditors

Getty Images

A Catalunya els concursos de creditors han crescut un 11% aquest segon semestre respecte el mateix període de l’any anterior. Una tendència que va a l’alça a Catalunya mentre disminueix a la resta de l’Estat. De fet, a la resta d’Espanya els concursos de creditors han baixat aquest semestre un 12%. Segons la magistrada Mar Serna, les empreses amb menys de deu treballadors són les que ara es declaren insolvents. “Durant els anys de la crisi les grans empreses van haver de reestructurar-se, i ara són les microempreses les que han d’ajustar-se”, diu Serna. Per la seva banda, l’advocat de Barcelona Carlos Castillo assegura que la majoria d’aquestes empreses s’han de declarar insolvents perquè, al tenir tants pocs treballadors, “tenen moltes dificultats per accedir al finançament”.

Els sectors que més han patit la insolvència són els del comerç i les immobiliàries.

A més, des de l’any passat, les famílies també poden declarar-se insolvents tal com estipula la llei de la Segona Oportunitat. A Catalunya, 64 famílies han presentat concurs de creditors durant aquest últim semestre.

Sobre el paper, quan una família no pot fer front als seus deutes té l’opció de presentar, de manera voluntària, en concurs de creditors. Tal com explica la jutgessa Mar Serna, quan això passa, l’administració obre un procediment. El primer que es fa és quantificar el deute d’aquella família i s’analitza a quants creditors deu diners. Aleshores, s’obre un conveni de creditors que, bàsicament, passa per renegociar el deute amb totes les parts implicades. “Hi ha l’opció d’ajornar o de reduir el deute, mai es perdona”, afegeix Serna. En alguns casos es pot ajornar fins a cinc anys i reduir fins a un 40 o 50%. Aquesta és la manera perquè les famílies puguin fer front a la seva insolvència sense haver de liquidar tots els seus béns. Segons la magistrada, “és l’única manera de garantir que la família pugui continuar exercint una activitat econòmica perquè, si no, estaran pagant el deute tota la seva vida”.

D’altra banda, segons Eduard Sala, cap de l’Àrea Social de Càritas Diocesana de Barcelona, “aquesta és una situació molt excepcional”. Assegura que “tan de bo totes les famílies que venen a demanar-nos ajuda poguessin declarar-se insolvents”. La gran paradoxa és que, per presentar concurs de creditors, les famílies han d’assumir unes despeses judicials que poden arribar als 3.000 euros. Sala insisteix que l’aprovació de la Llei de la Segona Oportunitat, l’any passat, va ser un pas endavant però, “no suficient”. “Hi ha famílies molt endeutades que no poden accedir a aquesta via de renegociació perquè no és gratis”, afirma Sala. L’any passat, només a Barcelona, Càritas va oferir suport econòmic a gairebé 3.000 llars.

En la mateixa línia, l’advocat Carlos Castillo denuncia que la llei no acaba de funcionar perquè és molt lenta i poc àgil. Diu que quan les famílies aconsegueixen asseure’s a negociar amb els creditors, “ha passat tant de temps que el deute ha crescut molt i l’única solució és la liquidació”.

Aquests processos, de mitjana, poden durar més d'un any.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?