Sociedad
REUS

Unió de Pagesos demana 'dignitat'

Han convocat tota la pagesia catalana a una mobilització general del 26 al 28 de gener

Volen reunir també la societat rural per aconseguir polítiques agràries i impulsar el relleu generacional

El responsable d'Organització de la Unió de Pagesos, Josep Carles Vicente, i el coordinador territorial, Jaume Ferrando. / ANNA FORTUNY

Reus

Unió de Pagesos ha anunciat que duran a terme una marxa pagesa per reclamar el seu lloc dins de la societat del segle XXI i les necessitats que tenen. La data marcada és el 28 de gener. Però no es quedaran a casa sinó que viatjaran fins a Barcelona per fer sentir la seva veu. De fet, tenen previst sortir el 26 de gener des de diversos punts de tot Catalunya. Volen reunir pagesos de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, Lleida i Girona per confluir en un viatge amb tractor fins a la capital barcelonina.

Tot i que, ara, fan una crida a tots els pagesos, el coordinador territorial del camp de Tarragona de la Unió de Pagesos, Jaume Ferrando, subratlla que ‘també s'hi ha d'aplegar la societat rural, la manca de polítiques agràries és un problema que ens afecta a molts’. En aquest sentit, reclamen la posada en marxa del programa de Desenvolupament Rural que, en diverses ocasions, ha debatut el Parlament de Catalunya. Principalment, es queixen de la manca d’interès per modernitzar la manera d’entendre les explotacions. El responsable d'organització d'unió de pagesos, Josep Carles Vicente, demana ‘compromís polític’. Ha defensat que ‘el problema de base és la desconnexió de la classe política. Cal fer-los saber que som un sector sostenible i que estem complint amb totes les normatives europees’.

El problema agrari va més enllà de les retallades d'ajudes europees, ja que asseguren que entre el 2001 i el 2015 la pagesia ha suposat una davallada del 39% de la renda agrària. De moment, esperen que la marxa serveixi d'impàs i esperen reunir 5.000 persones. Entre desembre i gener, Unió de Pagesos acabarà de definir quines seran les accions concretes que duran a terme en relació a la marxa, per tal d’explicar a la ciutadania quin és la situació i el paper que ha de desenvolupar la pagesia.

 

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00