Sociedad
ARTESANIA

Fer cervesa a casa amb dues olles i un termòmetre

Ser elaborador i produir-ne de manera artesana cada cop és més assequible.

Hi ha locals, com el restaurant El Patio, que opten per aquesta via per oferir un plus de qualitat a la clientela.

Tarragona

Prendre's una cerveseta és gairebé una de les pràctiques més estesa els caps de setmana i, per a molts, un moment de descans i desconnexió. Darrerament, però, ha crescut l'interès per gaudir-ne també com a productor. Elaborar la teva pròpia cervesa a casa amb l'ús de dues olles, un termòmetre i poca cosa més ja és possible.

A Can Cargolí, a Duesaigües, l’aficionat Oriol Curull fa temps que hi experimenta. Assegura que “és ben senzill, perquè necessites dues olles i un fermentador. A més, hi ha moltes distribuïdores a la xarxa que et faciliten els ingredients claus, malta, llúpols i llevats”. Es tracta d'una pràctica molt estesa al nord d'Europa i que ara busca el seu lloc també a Catalunya. Encara que sembli mentida, la cervesa no deixa de ser una infusió a la qual se li afegeixen llevats.

Paladar lligat al territori

De fet, diversos arqueòlegs han certificat que la primera cervesa va néixer fa més de 6.000 anys. Encara que l'origen sigui difús i es creu que se n'haurien fet d'ordi, arròs, mill o morescs, han certificat la seva presència a Sumèria. La primera cervesa va crear-se de manera accidental, quan intentaven fabricar pa. Ara, els amants del món artesanal són molt crítics i destaquen les diferències entre una d’industrial i una cervesa artesanal. És el cas del cuiner Gaetano Martucci, qui fa menys d’un any que ha obert una microcerveseria al Pont d’Armentera, a Semellà. Reivindica que ‘una cerveseria industrial utilitza aigua destil·lada i després hi afegeix minerals per poder fer-la de la mateixa manera a tots els llocs del món’. Per contra, destaca que ‘una cervesa artesana està molt lligada al lloc on es fa, amb la seva aigua’. Per això, assegura que ‘les peculiaritats de l’aigua, determinen les diferents cerveses’. En el cas del Camp de Tarragona, considera que per la duresa del aigua, la cervesa més adient per elaborar seria una negra.

Begudes amb DO

El restaurant El Patio de Vila-seca també ofereix cervesa 100% artesana. El seu propietari, Juan Hervás, va començar per casualitat elaborant-ne a casa, i al veure el bon resultat que donava va decidir comercialitzar-la al seu negoci. Des del 2012 que els clients poden tastar dues varietats, la de blat amb llevat belga i la de llúpol, tot i que esporàdicament també elabora altres varietats, com ara la cítrica. És una cervesa fresca, equilibrada, sense ser excessivament amargant i que té molta acceptació: “hi ha gent que ve expressament a fer canyes”.

Ja sigui a casa amb els amics o obrint una microcerveseria, el futur de la cervesa artesana està garantit. El somni dels petits productors, però, és el d’unir-se i crear una Denominació d'Origen de Cervesa artesanal catalana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00