Última hora

FRANCIA Detenido el hombre que amenazaba con inmolarse en el consulado de Irán en París

Sociedad

Girona té gairebé 200 km2 amb risc de patir una inundació

El 40% del territori que l'Agència Catalana de l'Aigua considera que té un risc significatiu de patir una inundació a tot Catalunya es concentra a les comarques de Girona i, sobretot, a l'entorn del Ter i el Daró. Això és el que es desprèn del Pla de Gestió del Risc d’Inundacions. Les administracions invertiran més de 100 milions d'euros els pròxims 6 anys a tot el territori català per prevenir-ho.

El mapa d'un tram del Baix Ter. / ACA

Girona

La Generalitat té localitzats a tot Catalunya 446 quilòmetres quadrats de 72 trams fluvials que, fent servir la seva nomenclatura, tenen un risc potencial significatiu d'inundacions.

Una informació elaborada a partir de la recollida d'una gran quantitat de paràmetres mesurables, casada amb models predictius. 

179 d'aquests quilòmetres quadrats es concentren a les comarques de Girona. Alguns el tenen més alt i altres més moderat. Als mapes, s'hi arriba a quantificar el cost econòmic màxim que podria tenir una inundació i, en alguns casos, el cost en vides.

Les zones que tenen major risc. / ACA

La major part del territori gironí afectat per aquesta possibilitat correspón a la conca del Ter i el Daró i hi ha punts conflictius en tot el recorregut, inclosos afluents com el Freser però, sobretot, al Baix Ter.

És la conca amb més quilòmetres pintats en vermell de tot Catalunya juntament amb la del Besós.

També tenen un risc molt important els municipis de la conca de la Muga i nuclis com Peralada o Castelló d'Empúries són els més afectats.

En principi no computen a Girona però analitzant els mapes d’inundabilitat figuren en lloc destacat pobles de la conca de la Tordera com Hostalric.

A la costa, localitats Tossa, Port de la Selva i Llançà també formen part d'aquestes zones amb risc d'inundació.

Per prevenir-ho, l'ACA, altres organismes com Protecció Civil, el Servei Meteorològic de Catalunya, Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, depenent de Madrid, invertiran a tot Catalunya 102 milions d'euros els pròxims sis anys.

La majoria de la inversió és per netejar, reparar i consolidar lleres i motes de rius i rieres però també hi ha inversió prevista i actuacions relacionades amb el control, la prevenció i la planificació.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00