Sábado, 01 de Abril de 2023

Otras localidades

La sanitat catalana cobra a refugiats i immigrants per visites d'urgència

Refugiats i immigrants sense papers han hagut de pagar per ser tractats al servei d'urgències d'hospitals públics catalans. Els centres al·leguen 'errors humans' i les ONG temen que ara optin per no anar al metge i automedicar-se

Factura de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona per import de 150 euros que van ser cobrats a uns inmigrants per atendre el seu nadó amb problemes respiratoris

Factura de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona per import de 150 euros que van ser cobrats a uns inmigrants per atendre el seu nadó amb problemes respiratoris / Elisenda Colell (Cadena SER)

Catalunya és una de les poques comunitats autònomes on es garanteix, per llei, l'atenció sanitària gratuïta als immigrants sense papers, segons un protocol que va entrar en vigor el setembre del Servei Català de la Salut. Els empadronats, tinguin o no papers, tenen dret a targeta sanitària. El problema s'ha donat amb algunes persones que no tenen targeta i que els centres hospitalaris els han atès com si fossin turistes; que aquests sí que han de pagar.

El portaveu de la Plataforma per l’atenció sanitària universal, Carlos Losana assegura que les persones sense recursos residents a Catalunya no han de pagar per anar al metge, però diu, molts professionals no els pregunten per la seva situació econòmica, tal com estableix la instrucció del Departament de Salut.

Una d'aquestes situacions es va reproduir a l'Hospital de Sant Pau el passat novembre. L'Abdul, un refugiat sirià, hi va anar per mal de panxa i malestar. L'Alba, l'activista que el va acompanyar, explica que després de fer-li les proves li van comunicar que havia de pagar, tot i que no li van facilitar cap document acreditatiu de falta d'ingressos. L'Hospital de Sant Pau ho reconeix. Diu que es tracta d'un error humà, perquè el personal no coneixia prou els protocols i que ja han anul·lat la factura, que puja als 207 euros.

Un altre cas va passar a Tarragona, a l'Hospital Joan XXIII. A principis de desembre la família Quintero, acabats d'arribar de Veneçuela, van pagar 150 euros perquè van portar a urgències el seu nadó d'un any que tenia problemes respiratoris. La germana, de 3 anys, i el pare, també estaven engripats, però van girar cua per no pagar 300 euros més. Actualment estan en tràmits perquè l'hospital, que també ha reconegut l'error, els torni els diners.

Segons la plataforma, aquests casos només són la "punta de l'iceberg", ja que, diuen, la majoria d'afectats no els ho comuniquen. En tot cas, Carlos Losana alerta que s'està estenent entre els immigrants que els hospitals catalans són de pagament i que això pot provocar que alguns decideixin no anar al metge: "busquen remeis casolans, s'automediquen.... mentre la malaltia va evolucionant".

La conselleria de Salut admet que la setmana vinent es reuniran amb aquesta plataforma per estudiar els casos que l'entitat ha detectat fins ara, que segons el Departament no són més de cinc.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?