Martes, 29 de Noviembre de 2022

Otras localidades

Atenció al racisme juvenil

Un 13 per cent dels adolescents catalans considera que els immigrants no han de tenir els mateixos drets que els autòctons i un 7 per cent, diuen directament, que no haurien de tenir cap dret. I atenció, perquè a ulls dels alumnes d'aquí, els fills dels immigrants continuen sent estrangers independentment que hagin nascut a Catalunya

Atenció al racisme juvenil

ACN

Son dades d'una investigació feta dins del grup de recerca DHIGES de didàctica de la història i les ciències socials de la Universitat de Barcelona a partir de 1700 enquestes a alumnes de quart d'ESO. Alumnes que malgrat van treballar a l'escola l'assignatura d'educació per a la ciutadania creuen que els immigrants treuen llocs de feina als nascuts aquí, són incívics o col·lapsen els serveis sanitaris.

Una de les dades més preocupants, a judici de l'autor de l'estudi, Josué Molina és que gairebé el 14 per cent d'aquests joves diu que votaria a partits xenòfobs: "Partits que directament promoguessin la idea de fer fora els immigrants o a persones amb realitats culturals o religioses molt diferents a les seves. Era un 13,9 per cent dels estudiants d'aquell moment, i ara ja estan en edat de votar i triar partits d'aquestes ideologies"

I no és només el vot. Entre un 3 i un 5 per cent dels enquestats diuen que han patit rebuig per la seva condició d'estrangers de primera o de segona generació. El percentatge no és menor perquè només un 20 per cent dels que van respondre al qüestionari tenen origen immigrant.

La tesi conclou que per revertir aquesta situació, l'escola hauria d'anar molt més enllà de fer una assignatura d'educació cívica i treballar de manera transversal, a diferents assignatures quins són els motius complexos i les desigualtats de base que provoquen les grans migracions.

Altres experts, com la catedràtica de pedagogia i experta en educació ètica de la UB, Maria Rosa Buxarrais demana a les famílies que siguin conscients que les seves decisions influeixen en el punt de vista dels seus fills: “El fet que una família tregui el seu fill d'una escola perquè considera que en aquell centre hi ha massa immigrants ja està donant una informació al seu fill que no pot anar amb immigrants. I això és un exemple, que es pot extrapolar a molts àmbits"

Rosa Buxarrais creu que el respecte pels que són diferents és una d'aquelles assignatures que s'ha d'ensenyar no només a l'escola, fent que valors com la tolerància o el respecte siguin claus a l'hora d'explicar la història o l'economia, sinó també a casa o als mitjans de comunicació

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?