Lunes, 12 de Abril de 2021

Otras localidades

La majoria de cetacis moren a les costes de l'Alt Empordà

Un tercera part de tots els cetacis -bàsicament dofins- recollits a Catalunya els últims 5 anys, han estat a la Costa Brava i, d'aquests, la majoria a l'Alt Empordà. Van ser 53 en total a tota la costa gironina, segons la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de Catalunya. En aquest període de temps també es van recollir 18 tortugues. Un percentatge molt alt d'aquests animals ja arriben morts.

Un dofí mort a la Costa Brava.

Un dofí mort a la Costa Brava. / Tossa Natural

El 2016 es van recollir a les nostres costes, 6 tortugues i 6 dofins, 2 tortugues més que ara fa un any i 3 cetacis menys però si mirem la tendència dels últims 5 anys, aquí es recullen més dofins que tortugues i, gairebé tots, a l’Alt Empordà.

Això, segons la Generalitat té més d’una explicació. La primera és que les aigües entre el Cap de Creus i el canó submarí de Blanes són més fondes i això atrau una gran diversitat d'aquests animals perquè hi ha menjar abundant.

El biòleg de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, Ricard Gutiérrez, destaca també l'efecte de la corrent, que va de nord a sud i que fa que alguns animals que han mort a França acabin a les nostres costes.

Ricard Gutiérrez, biòleg de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina / Què fa que es trobin tants dofins morts a l'Empordà

La majoria d'aquests cetacis rescatats a l'Empordà són molars -els de color gris- perquè els ratllats, que són majoritaris al Mediterrani, solen anar més en fora. L’any que se’n van rescatar més va ser el 2012, (20) i els últims anys s’ha observat una lleugera tendència a la baixa.

Entre 2012 i 2016 també es van recollir 18 tortugues, quasi totes babaues. Novament, la majoria, a l'Alt Empordà.

Només un percentatge molt petit d'aquests animals estan vius quan els treuen de l'aigua i els envien a la Fundació Cram.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?