Jueves, 05 de Agosto de 2021

Otras localidades

El jutge obliga l'Ajuntament de Tortosa a fer un cens de vestigis de la Guerra Civil i el franquisme

La sentència estima parcialment una demanda de l'advocat Eduardo Ranz, que demanava la retirada del monument franquista del riu Ebre. La sentència, però, no obliga a retirar aquest polèmic element perquè prèviament s'ha de fer el cens

El monument franquista de la Batalla de l'Ebre del mig del riu a Tortosa es situa a sobre de la pilastra de l'antic pont de la Cinta.

El monument franquista de la Batalla de l'Ebre del mig del riu a Tortosa es situa a sobre de la pilastra de l'antic pont de la Cinta. / Sonia Castelló

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona obliga l’Ajuntament de Tortosa a fer un catàleg de vestigis relatius a la Guerra Civil i el franquisme per a posteriorment, decidir quins d’aquests elements del cens han de ser retirats de l’espai públic.

Amb aquesta sentència, el contenciós número 2 de Tarragona estima parcialment la demanda interposada contra el consistori tortosí per part de l’advocat madrileny Eduardo Ranz per presumpte incompliment de la llei de memòria Històrica.

Ranz demanava també que es procedís a la retirada del monument franquista del mig del riu Ebre, però la sentencia no accepta aquesta petició. Només s’afirma que efectivament l’Ajuntament tortosí “té l’obligació per expressa disposició legal” de fer el catàleg de vestigis de la guerra i la dictadura “amb la col·laboració del Govern i la Comunitat Autònoma”.

Sobre el monument, el jutge sí que considera que l’Ajuntament de Tortosa no pot procedir de forma unilateral a retirar el monument franquista del riu perquè “no és un bé propietat de l’Ajuntament demandat ni es troba situat en un bé de domini públic municipal”.

A més, s’afegeix que prèviament a decidir o valorar la possibilitat de retirar-lo, s’ha de fer el cens de vestigis franquistes per, a partir d’aquest document, valorar si s’ha de retirar o bé està protegit per algunes de les excepcions de la Llei de Memòria Històrica, com ara que sigui un element amb valor artístic o històric.

Eduardo Ranz, que ja ha avançat que no recorrerà, afirma que la sentència està “en línia amb la jurisprudència més recent, que indica que primer s’ha de fer el catàleg i, en un segon pas, procedir a la seua resignificació en el seu cas”.

Ranz també ha recordat que va decidir interposar la demanda contra l’Ajuntament de Tortosa el maig de 2016 després que el consistori no donés resposta a la petició sobre el monument que va fer al mes de febrer de 2015.

“Segons la norma, la demanda s’interposa als tres mesos de no haver rebut resposta. Jo la vaig presentar 15 mesos després; és a dir, l’Ajuntament va tenir temps de sobres per respondre i no va tenir voluntat de fer-ho”, ha retret l’advocat.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?