Sábado, 24 de Julio de 2021

Otras localidades

L'Ajuntament de Tortosa farà el més aviat possible el cens de vestigis franquistes que li ha reclamat un jutge de Tarragona

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, diu que la sentència no invalida el resultat de la consulta ciutadana feta l'any passat i en la qual va guanyar l'opció de reinterpretar el polèmic monument franquista del mig del riu Ebre

El monument de la Batallade l'Ebre va ser inaugurat pel dictador Francisco Franco l'any 1966.

El monument de la Batallade l'Ebre va ser inaugurat pel dictador Francisco Franco l'any 1966. / Sonia Castelló

L’Ajuntament de Tortosa elaborarà el més aviat possible el cens de vestigis de la Guerra Civil i el franquisme que li ha reclamat el jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona.

La intenció és tenir-lo enllestit abans d’acabar l’any per poder complir amb el compromís de tenir feta la reinterpretació del monument franquista del riu Ebre abans que acabi el mandat municipal.

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha afirmat que “tenim l’obligació de fer el catàleg i ho farem”, tot i que ha reconegut que el fet que s’hagi de fer coordinadament amb el Govern espanyol i la Generalitat ho complicarà una mica.

Bel ha fet una valoració positiva de la sentència. Diu que avala la postura municipal sobre el monument i que en cap cas invalida el resultat de la consulta ciutadana del maig de l’any passat, on va guanyar la postura de reinterpretar el polèmic element.

L’alcalde considera que la sentència judicial posa en qüestió a tots els que fins ara havien reclamar la retirada immediata del monument per incompliment de la llei de Memòria Històrica.

La postura de tots plegats seria la d’aplicar el punt 1 de l’article 15 de la llei. Però la sentencia opta per aplicar el punt tres de l’article 15, on s’insta a fer el catàleg perquè aquest determini quins elements franquistes estan protegits per motius artístics, religiosos o arquitectònics i que, segons el punt 2 de l’article 15, no cal retirar. Cal recordar que el monument franquista està catalogat com a Bé Integrant del Patrimoni.

“Aquest tercer punt ningú l’havia demanat. He repassat totes les mocions entrades a l’Ajuntament, des de les de formacions polítiques o iniciativa popular. He repassat les cartes del Síndic de Greuges, els acords del Parlament de Catalunya... I en cap es demanava això”, ha retret l’alcalde.

A l’advocat denunciant, Eduardo Ranz, li ha retret que en la denuncia davant els tribunals no hagués demanat explícitament la retirada del monument.

L’alcalde també ha incidit en el fet que la sentència també reconeix que el monument no és municipal ni està en terreny públic municipal. I ha reconegut que s’està treballant perquè tots els possibles propietaris del monument signin un document de validesa legal on renunciïn a qualsevol dret de propietat perquè l’Ajuntament pugui impulsar la reinterpretació.

“Si aconseguim que tots els hipotètics propietaris ens signen una declaració dient que l’element no és d’ells, això ens permetria actuar”, ha dit.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?