Martes, 31 de Enero de 2023

Otras localidades

Una xarxa ruïnosa

Aigües de Girona continua fent inversions insuficients per millorar la xarxa. Amb casos flagrants que fa que abans d'arribar a alguns barris es perdi pel camí fins el 60% de l'aigua perquè no han substituït les velles canonades de fibrociment. Ho diu la darrera auditoria tècnica que, en breu, arribarà al ple de l'ajuntament.

 

És l'auditoria tècnica de 2014 a Aigües de Girona, Salt i Sarrià, AGISSA, que és la que ha d'arribar al ple de l'Ajuntament.

De nou revela que aquesta empresa -que està essent investigada judicialment- no compleix amb les inversions del pla director 2013-2020, que va ser una de les exigències que li va fer el govern de Carles Puigdemont per mantenir la concessió.

L'auditoria revela una xarxa ineficient que perd pel camí entre l'11 i el 60% de l'aigua, depenent de la zona.

Això, majoritariament, per culpa d'unes canonades molt velles en alguns barris, com són les de fibrociment. El 35% de tota les canonades de la xarxa en baixa de Girona són d'aquest material, que conté, en menor o major mesura, fibres d'amiant, prohibit des de 2001 perquè està considerat cancerigen per l'OMS.

El text detalla que “en la xarxa en alta només el 3’57% són de fibrociment, en canvi, en la xarxa en baixa el 35’60%” són d’aquest material “i el 3,90 de PVC”. “En general, la presència de fibrociment i PVC a les xarxes de canonades amb una certa antiguitat va associada a fuites i rendiments baixos". En algunes ciutats espanyoles s'ha ordenat la seva substitució prioritària.

L’auditoria considera que "les inversions que s'haurien de prioritzar són: canvi de les canonades de fibrociment de la xarxa en alta i baixa, canvi de les canonades de PVC antigues, augmentant les actuacions previstes al Barri Montjuīc". Malgrat tot, "el pla director considera només 100.000.€ per renovar la xarxa de PVC del barri de Montjuīc (xarxa molt antiga i amb moltes pèrdues)”. “Es parla de 10 kms de xarxa a renovar i, per tant, surt una valoració de l'actuació excessivament baixa tenint en compte la longitud de xarxa a renovar".

Aquest document tècnic que arribarà al ple, probablement el mes que ve, reclama augmentar la partida d'inversions perquè AGISSA destini 1 milió d'euros anuals a substituir aquestes canonades, que es trenquen molt, per tenir un servei més eficient.

"Si es realitzen les inversions de renovaciò de la xarxa previstes al pla director” –s’argumenta- “especialment el canvi de canonades de fibrociment, el rendiment millorarà i es produirà una reducció de costos d'explotació que pot permetre incrementar el benefici del servei".

Anualment l'empresa es gasta 70.000 euros per buscar fuites però, com recull l’auditoria, “no sembla que s'hagin realitzat aquestes tasques ja que el rendiment de la xarxa durant l'any 2014 ha baixat lleugerament"

Els sectors de la ciutat amb la xarxa en pitjor estat són Montjuïc, Torre Gironella i Vila-roja. En el cas de Montjuïc l'auditoria diu que cal renovar 10 Kms de xarxa de distribució "molt antiga".

LA CUP DEMANA EXPLICACIONS

Per la seva banda, la CUP ha emés un comunicat en què demana explicacions al govern "que inclogui d’urgència el document a l’ordre del dia del ple municipal del proper dilluns 13 de març" . Diu la CUP que és “molt greu” que aquest document hagi arribat abans a un mitjà de comunicació que als diferents grups municipals,

Sobre les deficiències que recull l'auditoria tècnica, la CUP afegeix que "és una prova més de les irregularitats de gestió i els dèficits de servei per part d’AGISSA que la formació porta anys denunciant". Per aquests mnotius, han demanat accelerar els treballs per a la municipalització immediata del servei.  També reclamen que es convoqui amb urgència la Taula de Municipalització de l’Aigua que no es reuneix des del passat mes de juliol.

SILENCI L'EQUIP DE GOVERN

Fonts municipals han assegurat que l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va rebre ahir (dimarts) a les sis de la tarda aquest document i que no ha tingut temps per estudiar-lo. Les mateixes fonts asseguren que un cop conegui el contingut de l'auditoria, l'equip de govern farà pública la seva valoració. També han afegit que el document no anirà al ple de dilluns que ve -que és el que demana la CUP- i han explicat que en breu, dos juristes començaran a treballar a l'ajuntament de Girona, exclussivament per fer el seguiment del funcionament de totes els empreses amb participació pública.

 

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?