Jueves, 03 de Diciembre de 2020

Otras localidades

EGM EGM La SER lidera 2020 con su mejor resultado en tres años

La Generalitat i els productors de musclos del Fangar treballaran junts per frenar la caiguda de la producció

Un estudi alerta que els temps de renovació de l'aigua no són suficients, amb una mitjana d'entre quatre i set dies

Imatge d'arxiu d'una musclera de la badia del Fangar.

Imatge d'arxiu d'una musclera de la badia del Fangar. / Jordi Marsal (ACN)

Els aqüicultors de la badia del Fangar del Delta de l’Ebre ja tenen a sobre la taula un estudi científic que posa dades concretes al fenomen del tancament de la badia i els seus efectes negatius en els musclos. Un fenomen del qual els productors fa anys que alerten i per al qual reclamen solucions. L’estudi confirma que la situació és preocupant i la Generalitat de Catalunya s’ha compromès a actuar.

L’estudi l’han fet el Centre Internacional d’Investigació dels Recursos Costaners i l'IRTA alerta de la necessitat d'actuar amb urgència. No s’ha tingut en compte per manca de dades l’aportació d’aigua dels canals, però sí s’ha estudiat el temps de renovació de les aigües, que ha resultat ser molt baix.

“Hem obtingut temps de residència que van des dels quatre dies als set dies de mitjana per a tota la badia, amb zones amb valors més alts, la qual cosa vol dir que és un problema relativament urgent i que s’ha de prendre seriosament si volem mantenir la qualitat de l’aigua”, ha explicat Agustí Sánchez Arcilla, director del laboratori d’enginyeria marítima de la UPC.

Arcilla ha advertit que aquests temps de renovació de l’aigua són els que es servir per als ports comercials, “que tenen unes altres necessitats de qualitat d’aigua”, ha advertit.

Davant d’aquesta realitat, la Generalitat diu que s’hi posa a treballar. Sergi Tudela, subdirector de Pesca i Afers Marítims, ha reconegut que el canvi climàtic, la gestió dels sediments i l'estat de les aigües obliguen a actuar. Les actuacions s’hauran de basar en més estudis i una cogestió amb científics i productors.

Els productors del Fangar, per la seua banda, reclamen celeritat. Miquel Carles, president de la Federació de Productors de Mariscos del Delta, FEPROMODEL, ha alertat que en la darrera dècada la producció de musclos al Fangar ha caigut en un 50 per cent i s'ha quedat en uns 700.000 quilos.

“Ens ha baixat la quantitat i també la qualitat i és un problema perquè nosaltres apostàvem molt al mes d’agost, que és un mes de molt consum de musclo i ostra i la veritat és que estem en dèficit perquè no podem subministrar les comandes que tenim”, ha lamentat Carles.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?