Últimas noticias Hemeroteca

Jueves, 09 de Abril de 2020

Otras localidades

Precarietat al servei que atén les víctimes del masclisme

Les treballadores del servei de l'Ajuntament de Barcelona denuncien que fan jornades de 12 hores seguides i que les baixes mèdiques triguen 2 mesos a suplir-se

El Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona

El Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona / Google Maps

Les 55 treballadores municipals de l'Ajuntament de Barcelona que atenen les dones i als menors que pateixen la violència masclista denuncien condicions laborals "estressants i precàries". Es tracta de dos serveis que a l'octubre del 2016 el govern d'Ada Colau va decidir municipalitzar: el Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) i el Punt d'Informació i Assessorament a la Dona (PIAD). Han aprofitat el 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, per denunciar aquesta situació a través d'un comunicat que han fet arribar a l'alcaldessa al que ha tingut accés Ser Catalunya i que ha avançat aquest matí El País. Aquests serveis d'atenció estan formats per psicòlogues, educadores socials, treballadores socials, insertores laborals i advocades. El 96% de la plantilla són dones.

Una de les principals causes d'aquesta "situació límit", segons les treballadores, és que la demanda de les visites "ha augmentat", tant pel que fa a l'atenció individual com grupal. Però en canvi, el nombre de treballadors no ho ha fet.  Això provoca "sobrecàrrega i estres laboral" que acaba derivant en una "atenció deficient" a les usuàries. En aquest cas, dones i infants que pateixen o han patit violència masclista.

Les 34 treballadores del Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) asseguren que tres dies a la setmana estan obligades a fer jornades laborals de 12 hores seguides "sense descans". Des de les vuit del matí fins les vuit del vespre. Una educadora social que no vol revelar el seu nom per por a perdre la feina, assegura que el servei està "saturat". "Les condicions precàries i l'estrès ens afecten a la salut" explica, i assenyala que les baixes laborals han augmentat, degut a l'estrés. A més, afirma que aquestes vacants triguen setmanes a cobrir-se. "En algun cas hem hagut d'esperar dos mesos", explica.

La falta de personal està provocant que quan reben una trucada d'una dona maltractada, l'han de fer-se esperar "dues setmanes". I a partir de la primera visita, la llista d'espera arriba als dos mesos per ser atesa. "Ara estem donant hora pel maig", explica una psicòloga del SARA.

Una altra conseqüència de la falta de treballadors és que, directament, algun servei hagi hagut de tancar.  És el que ha passat, segons diuen els que hi treballen, a algun dels 11 Punts d'Informació i Assessorament a la Dona (PIAD) de la ciutat. Han estat clausurats durant tot un dia, o fins i tot, setmanes senceres.

Fa cinc mesos que aquests treballadors estan sota el paraigua de l'Ajuntament, però en canvi la seva situació laboral segueix sent la mateixa que quan treballaven sota una empresa privada. El seu contracte laboral no s'ha homologat al conveni dels treballadors municipals, i poden arribar a cobrar "un 40% menys que algú del seu mateix rang", segons Marga Olalla, portaveu sindical de la CGT. Tampoc disposen de dies de lliure disposició, i tenen menys dies de vacances.

L'Ajuntament assegura que fa dos mesos han començat a negociar el canvi de les condicions laborals amb les treballadores. També estan estudiant la situació de les treballadores per augmentar la plantilla i modificar els horaris que fan. De moment han contractat dues psicòlogues, i han creat un nou càrrec de direcció per coordinar el servei.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?