Sábado, 26 de Septiembre de 2020

Otras localidades

Les editorials també s’apunten a la innovació

Les editorials de llibres de text intenten no perdre clientela adaptant les seves propostes al vents de canvi que bufen a les escoles. Per això algunes ofereixen ja materials que possibiliten a centres de primària i instituts passar de la classes magistrals a l'educació per projectes, però fer-ho amb una xarxa de seguretat a sota.

Una imatge de 'EduMeet', una trobada de reflexió i intercanvi d'experiències del món de l'ensenyament al CCCB

Una imatge de 'EduMeet', una trobada de reflexió i intercanvi d'experiències del món de l'ensenyament al CCCB / CCCB

Bona part de les escoles i els instituts s'han convençut ja que el paper del professor a l'aula ha de canviar, i que els docents no es poden limitar a transmetre coneixements. Però molts temen que el canvi a metodologies més innovadores es faci a costa de perdre continguts. Un temor que a priori resolen propostes com la dels nous materials per treballar amb projectes de l'Editorial Teide que alguns centres, com l'escola Proa han començat a utilitzar aquest any. El coordinador de secundària del centre, Jordi Álvarez diu que per ells va ser la solució per començar d’immediat un canvi que tenien al cap però que veien “molt complicat”, perquè “implica moltes hores de treball i molts especialistes de diferent àrees coordinant-se” per assegurar-se que les hores dedicades al treball per projecte incloïen totes les exigències curriculars. El fet de tenir una proposta ja feta, calendaritzada “ajuda” a superar el vertigen inicial.

Aquests materials proposen als alumnes reptes com ara fer un trivial de la geografia de Catalunya o organitzar un simposi sobre l'Antàrtida. El responsable de projectes de Teide, Jaume Ríos subratlla que el gran canvi és que qui marca el ritme no és el currículum, tot i que hi és, sinó el grup classe. “El treball dels alumnes té un caràcter més autèntic, ells han de treballar per aconseguir un repte. I això és més complicat que aprendre a resoldre un examen. Han d’aprendre a resoldre problemes complexos, on les matèries estan barrejades i on han d’utilitzar diferents habilitats”

Els materials són “adaptables” i el professor pot substituir algunes activitats o modificar l’itinerari proposat inicialment en funció de la resposta dels alumnes que diu Jordi Álvarez “responen de manera molt positiva, valoren molt que els donis aquesta responsabilitat en el seu propi aprenentatge”.. El catedràtic de la teoria de l'educació Miquel Martinez celebra que les editorials també s'adonin que les aules han de canviar i diu que l'existència d'aquests tipus de materials trenca al fals debat que quan es treballa per projectes es perden continguts.

“El treball per projectes implica estudi amb molta profunditat. La gran diferència és que fins ara a l’escola els continguts s’acumulaven de manera indiscriminada. En el treball per projectes en canvi, s’ha de seleccionar molt bé que és allò realment necessari.”

L’editorial Teide i la Fundació Trams, que agrupa escoles i instituts compromesos amb la innovació educativa van aplegar la setmana passada a Barcelona representants de prop de 200 escoles per compartir experiències i els principals reptes que suposa el treball per projectes en l’organització interna de l’escola i pel plus de col·laboració que implica entre els docents.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?