Jueves, 22 de Octubre de 2020

Otras localidades

CORONAVIRUS | DIRECTO CORONAVIRUS | DIRECTO Salvador Illa: "La segunda ola no es una amenaza, es una realidad"

Tortosa retirarà a Joaquín Bau la Medalla d'Or i el títol de Fill Predilecte i canviarà el nom de la plaça que duu el seu nom

Tots els grups politics del ple de l'Ajuntament de la capital del Baix Ebre han votat a favor de la proposta de la CUP, a excepció del regidor del PP, que hi ha votat en contra.

Monòli amb el nom de Joaquín Bau a la plaça del barri de Ferreries de Tortosa que duu el nom de l'ex alcalde de la ciutat.

Monòli amb el nom de Joaquín Bau a la plaça del barri de Ferreries de Tortosa que duu el nom de l'ex alcalde de la ciutat. / Sonia Castelló

El ple de l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat canviar el nom de la plaça Joaquín Bau i retitar-li a aquest industrial i polític tortosí la Medalla d’Or de la Ciutat, concedida l’any 1959, i el títol de Fill Predilecte, que se li va donar l’any 1966, pocs dies abans de la inauguració del monument franquista del mig del riu Ebre.

L’acord ha sorgit d’una moció presentada per la CUP. Ha rebut els vots favorables del PdeCAT, ERC, Movem Tortosa i el PSC. El regidor del PP Xavier Dalmau ha estat l’únic en oposar-se argumentant, entre d’altres qüestions, que la historia no s’ha d’esborrar dels carrers i que Bau va ser un bon alcalde per a la ciutat.

UNANIMITAT PER A LA PLAÇA GERARD VERGÉS

S.C.

La plaça d’accés a l’edifici de les delegacions de la Generalitat a Tortosa portarà el nom del poeta tortosí Gerard Vergés. El ple ho ha aprovat per unanimitat de tots els grups municipals. Vergés, mort el dia de Sant Jordi de 2014, va rebre en vida destacats reconeixements, com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat o la Medalla d’Or de la ciutat de Tortosa.

Les obres de construcció de l’edifici de les delegacions han acabat generant aquesta nova plaça, que queda situada entre els carrers Benasque i Moncada i de la qual aquests dies se n’estan acabant les obres d’urbanització.

Entre els treballs que s’estan fent ara a la futura plaça Gerard Vergés hi ha la instal·lació de la portalada de l’edifici de l’antic seminari i posterior institut i col·legi de la Mercè del carrer Moncada. La portalada es va conservar quan l’edifici es va enderrocar per començar el projecte de l’edifici de les delegacions.

Cal recordar que, a banda d’un dels industrials tortosins més importants del segle XX, Bau va ser també alcalde de Tortosa entre els anys 1925 i 1929 i diputat durant la dictadura de Primo de Rivera.

Posteriorment, va donar suport al cop d’Estat que va desencadenar la Guerra Civil Espanyola. Fins i tot va ser president de la Comissió d’Indústria de la Junta Tècnica de Burgos. Aquest era un càrrec equiparable al de ministre.

“Va ocupar aquest càrrec durant dos anys, mentre la ciutat de Tortosa era bombardejada”, retreia el regidor de la CUP a Tortosa, Xavier Rodríguez.

Anys després, en la recta final del franquisme, Bau també va ser president del Consejo de Estado i vicepresident del Consejo del Reino. El dictador Francisco Franco també li va concedir el títol de comte de Bau.

En el debat de la moció, la portaveu del PDECAT, Meritxell Roigé, ha retret a Rodríguez que la qüestió de la presencia del nom de Bau al nomenclátor de la ciutat no és una prioritat de la ciutadania, però ha afirmat que votaven a favor de la moció “per no perjudicar la imatge de la ciutat”.

I per la seua banda, la regidora d’ERC, Cristina Girón, donava suport a la moció però demanava que no es presentin més mocions d’aquest tipus fins que s’hagi elaborat una relació i estudi del nomenclàtor de la ciutat amb el qual es rastrejaran noms esclavistes o de passat franquista.

La moció cupaire no entra en la qüestió de l’institut de la ciutat que també porta el nom de Joaquim Bau ni planteja noms alternatius per a la plaça.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?