Últimas noticias Hemeroteca

Domingo, 23 de Febrero de 2020

Otras localidades

Els treballadors de Serveis Socials, desbordats per la pobresa

Els equips municipals que s'encarreguen de combatre la pobresa atenen el doble d'usuaris amb el mateix personal. Estrés, angoixa, impotència, i baixes per depressió, que sovint no es cobreixen, són algunes de les conseqüències.

La llei catalana dels Serveis Socials, aprovada abans de la crisi, estipula que com a mínim, per cada 15.000 habitants els ajuntaments han de tenir 3 treballadors socials i 2 educadors socials. Són les persones que ajuden els que no tenen recursos a sortir del pou de la pobresa. Les grans ciutats ho estan complint, però no les mitjanes i els pobles. La responsable de serveis socials de la Federació de Municipis de Catalunya, Lluïsa Moret, assegura que a tot Catalunya el desbordament és comú, i ho explica pel sostr de dèficit que tenen els ajuntaments: "el sostre de despesa del govern central no ens permet augmentar les partides adreçades a la contractació de personal".

Els treballadors són els mateixos que abans de la crisi, però la gent que hi recorre gairebé s'ha doblat i arriba al milió de persones. Això fa que les llistes d'espera s'allarguin més de dos mesos en algunes ciutats. Mercè Ginesta és membre del Col·legi de Treballadors Socials i assegura que aquesta situació està afectant la salut dels professionals, sovint per la incapacitat de trobar feina. "Coneixen situacions molt greus que poden provocar depressió i angoixa, perquè els professionals no poden resistir veure constantment una situació així". Però la situació empitjora amb les baixes que sovint no es supleixen.

 Els casos més greus estan provocats per la frustració. La d'aquells que demanen ajuda i quan no la reben reaccionen agredint al trebalador social. Això cada cop és més habitual. L'any passat només a Barcelona es van detectar 94 agressions i amenaçes.  La presidenta del Col·legi d'Educadors Socials, Maria Rosa Monreal, parla de situació límit, i demana que es canviï la llei perquè hi hagi més professionals per cada habitant.

Els col·legis professionals també proposen que l'administració descarregui els serveis socials creant oficines específiques per a la pobresa energètica, l'habitatge i els ajuts d'urgència.

 

 

 

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?