Últimas noticias Hemeroteca

Lunes, 24 de Febrero de 2020

Otras localidades

L'horari intensiu als instituts és un factor de risc per a trastorns alimentaris

L'Hospital Clínic veu la jornada intensiva com un dels motius d'alguns casos de joves que han desenvolupat anorèxia i bulímia i estan en tractament. El departament d'Ensenyament, en canvi, nega que hi hagi cap relació

Fa sis anys que la jornada intensiva s'aplica als instituts catalans. Aquest curs ja són el 85% dels centres que només fan classe al matí, obligant els adolescents a dinar a casa, sovint, sense companyia.

I és la falta d'un menjador escolar on un adult pugui controlar com dinen aquests joves, el que, segons els especialistes, augmenta la probabilitat de desenvolupar un trastorn alimentari, que sol aparèixer a partir dels 13 anys. Marta Voltas , presidenta de l'Associació catalana contra l'anorèxia i la bulímia, explica que "un adolescent que menja sol té més possibilitats d'adoptar conductes de risc, com ara restringir l’alimentació, saltar-se un àpat, substituir-lo per una ampolla d'aigua, fer conductes de purga... Quan el menor està en companyia d'educadors, això és un element de prevenció que redueix en més d'un 30 per cent l'aparició de trastorns de conducta alimentària"

Els hospitals Bellvitge i Clínic ho veuen com una porta d'entrada a l'anorèxia, la bulímia, però també la malnutrició i l'obesitat. Maria Teresa Plana, coordinadora de la Unitat de Trastorns Alimentaris del Clínic, ja ha notat que a l'hospital els estan arribant nous casos d'adolescents que desenvolupen aquestes malalties: "És veritat que, bé per les beques menjador, o per la compactació dels horaris a les escoles, fa que de vegades mengin sols. I tenim casos que un dels factors que han predisposat a tenir la malaltia sigui menjar sol no fen-t’ho prèviament".

Alguns ajuntaments també ho han detectat en famílies ateses per Serveis Socials. És el cas de Sant Boi de Llobregat. Lluïsa Moret n'és l'alcaldessa: "Tots aquells nens i nenes que són susceptibles i que reben una beca de menjador fins a sisè, quan passen a primer d'ESO, això no pot continuar. Llavors dinen sols i és quan comencem a tenir problemes de trastorns d'alimentació i ens hem trobat amb casos d’anorèxia o bulímia perquè dinaven sols i ningú no controlava quin tipus d’alimentació feien i com la feien"

Per contra, el departament d'Ensenyament nega l'existència de cap correlació entre la jornada intensiva i l'aparició d'un trastorn o mals hàbits alimentaris. A Catalunya el 6% de les adolescents pateixen anorèxia o bulímia.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?