Miércoles, 01 de Febrero de 2023

Otras localidades

Dubtes sobre el tren llançadora a l'Aeroport

Experts ferroviaris han qüestionat que s'implanti un servei específic per connectar el centre de Barcelona amb les terminals del Prat

Estació de rodalies a l'aeroport

Estació de rodalies a l'aeroport / ACN

Diversos experts desaconsellen la implantació d'un tren-llançadora que uneixi el centre de Barcelona amb les dues terminals del Prat. Consideren que la millor opció seria que alguna de les línies actuals de Rodalies acabessin el seu recorregut a l'aeroport. Ho han assegurat i argumentant en una jornada sobre el futur de les rodalies que ha organitzat el Col·legi d'Enginyers de Camins.

Les obres de la llançadora a l'aeroport és l'única ampliació de xarxa ferroviària que està fent ara mateix el Ministeri de Foment a la xarxa de Rodalies. Els experts que han participat en aquesta jornada no han qüestionat la conveniència de la infraestructura, però sí el tipus de servei que s'implantarà per portar el tren a l'aeroport.

Fins ara s'ha parlat d'una llançadora que cada 15 minuts uneixi l'estació de Passeig de Gràcia amb les terminals de l'aeroport passant per Sants i pel Prat. Però el cap d'infraestructures de transport de Barcelona Regional, Jordi Fuster, considera que aquesta opció representa "certa dificultat" perquè els túnels que creuen la ciutat ja estan saturats i "encabir un altre servei aquí serà complicat".

En el mateix sentit s'ha pronunciat un altre dels ponents, el director general de Barcelona, Sagrera Alta Velocitat, Joan Baltà. Considera que "la millor manera de servir l'aeroport" seria "convertir-lo en terminal d'una línia potent amb capacitat i freqüència com la R-4, la de Manresa". També podrien acaba al Prat alguns trens de la R2.

En la jornada han participat el director d'infraestructures de mobilitat, Xavier Flores, i el secretari d'infraestructures, Ricard Font, però no s'han pronunciat sobre el servei a l'aeroport.

Recordem que la llançadora la van pactat Generalitat i Ministeri per desencallar l'accés a l'aeroport. La proposta era que una empresa privada fes una part de l'obra i recuperés la inversió explotant un servei de llançadora que uniria el passeig de gràcia amb els dues terminals de l'aeroport passant per Sants i El Prat.

Dècada perduda a Rodalies

La jornada que s'ha fet al Col·legi d'Enginyers de Camins ha fet un repàs per les inversions pendents a la xarxa de rodalies.

El director d'infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, ha assegurat que la última ha estat una "dècada perduda" en aquest sentit. Segons Flores, s'han incrementat en un 35 per cent els quilòmetres de la xarxa de metro i també els Ferrocarrils han construït nova infraestructura. Però en el cas de rodalies només s'han fet "coses petites". Segons Flores "estem a la casella de sortida". I ha afegit que "fa 15 anys que parlem de les mateixes actuacions pendents".

La directora general d'Explotació i Construcció d'ADIF, Isabel Pardo de Vera, ha reconegut que aquesta empresa pública ha perdut credibilitat. I que vol ser molt rigorosa a l'hora de planificar les actuacions. Diu Pardo de Vera que no vol caure en una política "d'anunci" i que vol fixar calendaris realistes.

El director de Rodalies, Félix Martín, ha assegurat que l'empresa aposta per "la millora contínua" i ha destacat l'increment d'usuaris que està registrant aquest servei.

Les conclusions de la jornada les ha fet el Degà del Col·legi d'Enginyers de Camins, Oriol Altisench, que ha utilitzat frases de dos ponents per resumir la jornada sobre Rodalies: "siguem ambiciosos fent coses senzilles" i "planificar rodalies no és fer un llistat d'obres".

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?