Últimas noticias Hemeroteca

Sábado, 16 de Noviembre de 2019

Otras localidades

El GAP vol que Agricultura doni suport a la planta de Tracjusa

L'associació Gestió Agroramadera de Ponent troba sorprenent que des de la Conselleria es qüestioni l'ús de CDR per al tractament de purins i no per a altres usos industrials.

Els responsables de l'associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), Eduard Cau -president- i Mònica Jiménez, a les instal·lacions de Tracjusa. Imatge del 25 d'abril del 2017 /

L'associació Gestió Agroramadera de Ponent que promou la reobertura de la planta de Tracjusa de Juneda, a les Garrigues, acusa ERC de fer un ús partidista del projecte. I demana a la conselleria d'Agricultura, dirigida per esquerra, que no es faci l'orni, i doni suport a l'obertura d'aquesta planta de tractament de purins a través de la gasificació de combustibles derivats de residus urbans.

Anem a pams a situar-nos en aquesta problemàtica que genera els residus dels purins, des de que fa uns anys 29 plantes a tot Espanya van haver de tancar per que van finalitzar les primes o subvencions que rebien per tractar els purins a traves de la cogeneració amb gas natural. No obstant, hi va haver una prorroga per aquelles que encara no feia 15 anys que estaven en funcionament. És el cas de la de Miralcamp, al Pla d'Urgell que fa poc va tornar a entrar en funcionament, i la de Vac, a Juneda, que es preveu que torni a entrar en funcionament d'aquí un mes. Les dues ho fan amb cogeneració de gas natural.

ENTREVISTA. EDUARD CAU, president de l'Associació Gestió Agroramadera de Ponent / MERCE MARCH (RÀDIO LLEIDA)

Però Tracjusa, havia esgotat els 15 anys i per tant es quedava sense la pròrroga de la subvenció. Aleshores el grup de ramaders que la gestiona va decidir iniciar un projecte per assecar els purins a través de gasificar els anomenats CDR's, és a dir, la part orgànica dels residus urbans, un cop han passat per la planta de triatge. Un projecte però que ha rebut, l'oposició d'ambientalistes, i segons ha explicat avui, el president de l'associació de Gestió Agroramadera de Ponent, Eduard Cau que el promou, també de manera partidista per Esquerra Republicana. Reclamen el suport del Departament d'Agricultura al nou projecte ja que troben sorprenent que des de la conselleria es qüestioni l'ús de CDR per al tractament de purins i no per a altres usos industrials. S'acordaran mobilitzacions.

Aquest vespre hi ha reunió en assemblea amb les 160 explotacions ramaderes de les Garrigues que promou la reobertura d'aquesta planta.

Volen solucions concretes per a gestionar els excedents de purins en comarques que, com les Garrigues, tenen una elevada càrrega ramadera. Els ramaders del porcí de les Garrigues generen uns 450 mil metres cúbics de purins l'any. D'aquests uns 90 mil, el 25 per cent, es excedentari, es a dir, s'han de buscar terrenys llunyans per aplicar-los sobre la terra. I, ara s'estan aplicant a un radi de 30 a 50 kilòmetres del punt d'origen. I això encareix 3 vegades més el cost del seu tractament, passant del 1'5-2 euros per metre cúbic, a 6-7 euros.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?