Últimas noticias Hemeroteca

Domingo, 15 de Diciembre de 2019

Otras localidades

El "joc" de la balena blava, que incita al suïcidi, arriba a Catalunya

Una noia de 15 anys està ingressada a la unitat de psiquiatria d'un hospital de l'àrea de Barcelona per evitar que se suïcidi a través d'un pervers joc, que incita als joves a treure's la vida. Es diu "balena blava" i per participar-hi cal fer 50 proves, 50 reptes, fins arribar a l'últim, el definitiu: suïcidar-se

Captura de pantalla de la xarxa social VK, Vkontakte, una mena de Facebook rus, on molts joves hi deixen missatges demanant que volen participar del joc /

Durant aquest abril algú va contactar amb ella a través de les xarxes socials i aquí va començar tot. Li va preguntar si estava segura que es volia suïcidar i li va donar algunes instruccions bàsiques: havia de fer tot el que li ordenés i, com a prova, li havia d'enviar fotografies. A més, després de cada conversa, havia d'esborrar-la, perquè no deixés rastre.

La primera de les 50 proves la va fer a principis d'aquest mateix mes. N'havia d'executar una cada dia i abans de l'estiu el repte culminava llançant-se a les vies del tren. Així va ser com la persona que hi havia a l'altra banda del xat li va dir que s'acabaria traient la vida.

Les proves anaven des de fer-se marques al braç fins a anar a l'estació durant una estona a mirar com passaven els trens. Li va advertir amb amenaces que no podia deixar-ho perquè un cop començat el joc no hi havia marxa enrera. Ella va començar a fer algunes proves i estava satisfeta, perquè el seu objectiu era suïcidar-se i estava perdent la por de fer-ho. Estava tan contenta que ho va explicar al seu entorn, que, preocupat, va contactar amb especialistes.

Després de fer-li un examen, els metges van decidir ingressar-la a la unitat de psiquiatria infantil d'un hospital de l'àrea de Barcelona, on ara mateix està seguint un tractament per recuperar-se i abandonar aquestes idees.

Començar amb talls a la pell i posar fi la vida

Aquest menjacocos ve de Rússia, s'ha anat estenent per la resta del món i ja ha arribat a Catalunya. Es planteja com una qüestió de superació personal. Es diu "balena blava" perquè hi ha la falsa creença que aquests mamífers s'acaben suïcidant.

Les proves comencen amb reptes simples i inofensius, com ara fer un dibuix d'un balena en un paper. Més endavant, aquests dibuixos passen a la pell i s'han de fer amb talls. També hi ha desafiaments com ara passar 24 hores sense dormir, passar una nit sencera mirant pel·lícules de terror, pujar a edificis molt alts i mirar avall o passar-se una estona davant les vies del tren observant com circulen els combois. Dels resultats, les víctimes n'han d'enviar una fotografia als anomenats "curadors", que són els qui proposen les proves i fan el seguiment dels "jugadors".

La xarxa social que trien per fer els contactes es diu Vkontakte, l'equivalent a Facebook a Rússia, amb una aparença molt similar. Molts joves hi deixen missatges demanant que volen participar del joc, alguns d'ells ho assimilen a la primera vegada que van provar les drogues. Ara bé, sovint els missatges s'intercanvien també a través de Facebook o WhatsApp, sempre amb una instrucció clara: esborrar cada conversa un cop els dos interlocutors s'han acomiadat fins l'endemà.

Tot i que es calcula que el "joc" va néixer a Rússia fa dos anys, la premsa d'aquell país i d'altres ex repúbliques soviètiques no se n'han començat a fer ressò fins aquest mateix any. Aquests mitjans asseguren que han mort 130 adolescents després de participar d'aquest pervers repte, tot i que la xifra no està contrastada oficialment.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?