Miércoles, 14 de Abril de 2021

Otras localidades

El "joc" de la balena blava, que incita al suïcidi, arriba a Catalunya

Una noia de 15 anys està ingressada a la unitat de psiquiatria d'un hospital de l'àrea de Barcelona per evitar que se suïcidi a través d'un pervers joc, que incita als joves a treure's la vida. Es diu "balena blava" i per participar-hi cal fer 50 proves, 50 reptes, fins arribar a l'últim, el definitiu: suïcidar-se

Captura de pantalla de la xarxa social VK, Vkontakte, una mena de Facebook rus, on molts joves hi deixen missatges demanant que volen participar del joc

Captura de pantalla de la xarxa social VK, Vkontakte, una mena de Facebook rus, on molts joves hi deixen missatges demanant que volen participar del joc / Cadena SER

Durant aquest abril algú va contactar amb ella a través de les xarxes socials i aquí va començar tot. Li va preguntar si estava segura que es volia suïcidar i li va donar algunes instruccions bàsiques: havia de fer tot el que li ordenés i, com a prova, li havia d'enviar fotografies. A més, després de cada conversa, havia d'esborrar-la, perquè no deixés rastre.

La primera de les 50 proves la va fer a principis d'aquest mateix mes. N'havia d'executar una cada dia i abans de l'estiu el repte culminava llançant-se a les vies del tren. Així va ser com la persona que hi havia a l'altra banda del xat li va dir que s'acabaria traient la vida.

Les proves anaven des de fer-se marques al braç fins a anar a l'estació durant una estona a mirar com passaven els trens. Li va advertir amb amenaces que no podia deixar-ho perquè un cop començat el joc no hi havia marxa enrera. Ella va començar a fer algunes proves i estava satisfeta, perquè el seu objectiu era suïcidar-se i estava perdent la por de fer-ho. Estava tan contenta que ho va explicar al seu entorn, que, preocupat, va contactar amb especialistes.

Després de fer-li un examen, els metges van decidir ingressar-la a la unitat de psiquiatria infantil d'un hospital de l'àrea de Barcelona, on ara mateix està seguint un tractament per recuperar-se i abandonar aquestes idees.

Començar amb talls a la pell i posar fi la vida

Aquest menjacocos ve de Rússia, s'ha anat estenent per la resta del món i ja ha arribat a Catalunya. Es planteja com una qüestió de superació personal. Es diu "balena blava" perquè hi ha la falsa creença que aquests mamífers s'acaben suïcidant.

Les proves comencen amb reptes simples i inofensius, com ara fer un dibuix d'un balena en un paper. Més endavant, aquests dibuixos passen a la pell i s'han de fer amb talls. També hi ha desafiaments com ara passar 24 hores sense dormir, passar una nit sencera mirant pel·lícules de terror, pujar a edificis molt alts i mirar avall o passar-se una estona davant les vies del tren observant com circulen els combois. Dels resultats, les víctimes n'han d'enviar una fotografia als anomenats "curadors", que són els qui proposen les proves i fan el seguiment dels "jugadors".

La xarxa social que trien per fer els contactes es diu Vkontakte, l'equivalent a Facebook a Rússia, amb una aparença molt similar. Molts joves hi deixen missatges demanant que volen participar del joc, alguns d'ells ho assimilen a la primera vegada que van provar les drogues. Ara bé, sovint els missatges s'intercanvien també a través de Facebook o WhatsApp, sempre amb una instrucció clara: esborrar cada conversa un cop els dos interlocutors s'han acomiadat fins l'endemà.

Tot i que es calcula que el "joc" va néixer a Rússia fa dos anys, la premsa d'aquell país i d'altres ex repúbliques soviètiques no se n'han començat a fer ressò fins aquest mateix any. Aquests mitjans asseguren que han mort 130 adolescents després de participar d'aquest pervers repte, tot i que la xifra no està contrastada oficialment.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?