Jueves, 15 de Abril de 2021

Otras localidades

Proves experimentals a l'Ebre per estudiar el comportament dels sediments

L'IRTA ha començat els treballs a l'alçada de Móra la Nova i divendres està previst fer-ne més a Benifallet

Part del material per fer la prova dels sediments, aquest dimarts al riu Ebre a l'alçada de Móra la Nova.

Part del material per fer la prova dels sediments, aquest dimarts al riu Ebre a l'alçada de Móra la Nova. / Andreu Prunera

L'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) abocarà aquest dimecres 50 tones d'argila i sorra al riu Ebre per estudiar com es comporten els sediments i amb quina velocitat arribarien al Delta de l'Ebre.

La comunitat científica fa temps que treballa per poder fer arribar sediments al tram final del riu i evitar que el Delta de l'Ebre s'enfonsi i que el mar guanyi cada cop més terreny.

La prova d'aquest dimecres es duu a terme a l'alçada de Móra La Nova. Aquesta aportació de sediments forma part d'un projecte LIFE que es finança amb fons europeus i que ha de permetre alimentar els models matemàtics per saber quina capacitat té el riu de transportar sediments.

Carles Ibáñez, coordinador del Projecte LIFE director de la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics de l'IRTA ha explicat com es durà a terme aquesta prova i com s'introduiran les argiles.

"Les barrejarem amb aigua i les bombejarem per tubs fins a les barcasses que estaran enmig del riu per injectar-les en un temps curt. Després haurà cinc barques al riu per detectar aquest núvol de sediment i un dron per fer el seguiment de com es dispersa", ha precisat.

Ibáñez ha explicat que aquestes proves són molt necessàries per poder calcular com podrien transportar-se els sediments amb diferents cabals.

"Hem de validar els models, assegurar-nos que representen la realitat. I quan aquest procés estigui acabat, utilitzarem el model per fer càlculs d'escenaris", ha afegit.

La prova per aportar sediments al Delta de l'Ebre tindrà lloc aquest matí a Móra la Nova i divendres està previst repetir-la a Benifallet.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?