Últimas noticias Hemeroteca

Sábado, 22 de Febrero de 2020

Otras localidades

El TC exculpa els investigats per Shirota de responsabilitat civil

  • El Tribunal de Comptes considera que l’exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, i sis regidors de govern, no tenen cap responsabilitat civil en els tres milions d’euros que van avalar per crear l’empresa dedicada a la investigació en alimentació i salut.
  • La sentència no té res a veure amb la causa penal oberta als jutjats de Reus, tot i que pot carregar d’arguments la defensa dels acusats.

Lluís Miquel Pérez, acompanyat del seu advocat, en una imatge d'arxiu. /

Segons ha avançat Reusdigital aquest divendres, el Tribunal de Comptes considera que ni Lluís Miquel Pérez, exalcalde de Reus, ni sis regidors del govern – Eduard Ortiz, Josep Morató, Álex Martínez, Empar Pont, Jordi Bergadà i Daniel Pi – tenen cap tipus de responsabilitat civil en l’aval que es va aprovar per crear l’empresa Shirota Funtional Foods, dedicada a la investigació en alimentació i salut.

Els fets es remunten al 2007, quan es va acordar la creació de l’empresa, amb participació pública i majoria privada. La magistrada del TC considera que ‘no hi ha responsabilitat civil’ i que ‘la participació en altres societats, així com la possibilitat d’avalar societats participades, no pot considerar-se actuacions impròpies d’una societat holding com era INNOVA’. Amb aquestes premisses es desmunten els arguments de l’acusació, que considerava que els acusats havien de respondre civilment i retornar els 3 milions a l’Ajuntament.

El cas va néixer el 2012, quan el govern de CiU i PP a Reus va aprovar tancar Shirota i es va haver de fer front a l’aval de 3 milions d’euros, prop de 300.000 en concepte de pòlissa de crèdit.

La CUP va dur el cas als tribunals i després es va afegir a la causa l’Ajuntament de Reus, que reclamava que es retornessin els diners a la Plaça del Mercadal. La CUP es va retirar del procés i ara serà l’Ajuntament de Reus qui haurà de fer front a les despeses del judici.

La causa penal, a banda

El cas Shirota continua, però, tenint una altra branca oberta. La investigació penal que està duent a terme el jutge Diego Álvarez de Juan, titular del jutjat d’instrucció número 3 de Reus.

En aquesta peça separada del cas INNOVA s’investiguen tots els regidors del govern tripartit que van aprovar l’aval i també a Teresa Gomis, regidora del govern de CiU i PP, que va autoritzar la liquidació definitiva de l’empresa. A més, també hi ha imputats l’exrector de la URV, Lluís Arola, el fundador de la Murella Nuts, Joaquim Maria Barriach, i el gerent de Tecnoparc, Xavier Gómez.

Aquesta branca del cas INNOVA continuarà el seu procés en paral·lela a la decisió del TC. Però totes les parts implicades tenen clar que la sentència emesa pugui condicionar els arguments del jutge de Reus.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?