Últimas noticias Hemeroteca

Viernes, 24 de Enero de 2020

Otras localidades

VÍDEO EN DIRECTO VÍDEO EN DIRECTO La ministra Reyes Maroto, en 'Hora 25'

Anton Aluja: ‘El cas INNOVA és un viacrucis d’innocents’

  • Entrevistem a Anton Aluja, advocat de l’exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, després de conèixer la sentència del Tribunal de Comptes sobre el cas Shirota. El TC eximeix el batlle socialista i a sis dels regidors del seu govern de responsabilitat civil en l’aval que l’Ajuntament va signar per la creació de l’empresa dedicada a la recerca en alimentació i salut.
  • Aluja considera una derrota de l’actual govern municipal la sentència i assegura que pot condicionar la causa penal que instrueix el jutge Diego Álvarez de Juan als jutjats de Reus.

Anton Aluja, als estudis de Ràdio Reus. /

Anton Aluja ha passat aquest dilluns pels micròfons de l’Hora Camp de Tarragona. Tot plegat després de la sentència del Tribunal de Comptes de Madrid, que desestima les acusacions de l’Ajuntament de Reus pels 3 milions d’euros que el consistori va haver de pagar el 2014, un cop es va dissoldre l’empresa Shirota. I és que l’Ajuntament, a través d’INNOVA havia avalat la creació de l’empresa tot i no tenir-ne la majoria accionarial.

Entrevistem a Anton Aluja, advocat de l'exalcalde Lluís Miquel Pérez, després de la sentència del TC sobre el cas Shirota. / Marc Càmara / Jordi Cartañá

El TC exonera els set imputats per la via comptable d’haver de retornar els més de 3,1MEUR que va suposar de greuge per l’erari municipal. Segons Aluja, aquest fet ‘és una derrota pels actuals dirigents de l’Ajuntament’ i també ‘per tots aquells que els acompanyen’. Amb tot, Aluja, preguntat per si es tracta d’una victòria dels imputats pel cas Shirota respon que ‘les victòries és canviar la ciutat... i una derrota és que un jutge digui que cap dels teus arguments són vàlids’.

De fet, l’advocat de Pérez carrega durament contra l’acció de govern de Carles Pellicer. ‘No es governa en consignes, i no es governa sense acció de govern i des de l’excusa’, diu Aluja, que entén que el cas INNOVA ha servit de cortina de fum per tapar la inacció de govern a Reus en els darrers anys.

La branca penal

La sentència del TC forma part de la branca comptable del cas Shirota, i no té res a veure amb el que, des de la via penal, està investigant el jutge del cas INNOVA al jutjat d’instrucció número 3 de Reus. Amb tot, Aluja diu que ‘en el cas de Shirota, alguna rellevància tindrà’ la sentència en el que pugui dictar a partir d’ara el jutge.

I és que la sentència, diu Aluja, ‘demostra que no hi va haver cap delicte en la concessió de l’aval ni en la creació de l’empresa’. De fet, el lletrat explica que la col·laboració pública i privada és una metodologia que s’imposa a molts llocs del món, i posa com exemple ‘els hospitals de Chicago o l’MIT de Massachussets’. Diu també que aquest tipus d’empreses no es ‘generen espontàniament’, i defensa que la creació de Shirota responia a una voluntat de modernitzar la ciutat i dotar-la de pols d’investigació de rellevància internacional.

El sofriment dels imputats

Aluja és molt contundent contra els qui han dut el cas INNOVA als tribunals. Assegura que ‘el jutge no és responsable de la dimensió que ha agafat el cas’, i apunta directament cap a les parts acusatòries.

Diu l’advocat que ‘el patiment de les persones que en tot moment han estat convençuts de la seva innocència és indescriptible’ i titlla el cas INNOVA de ‘viacrucis d’innocents’. Aluja defensa que el model de ciutat emprat pel tripartit ‘era vàlid i legal’ i que l’únic que es pretenia era ‘dinamitzar i modernitzar la gestió de la ciutat’. Per tot plegat considera que el cas INNOVA quedarà en res pels seus defensats, però no es mulla en com pot acabar pels principals imputats, Josep Prat i Carles Manté, de qui sí que en defensa ‘la presumpció d’innocència’.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?