Últimas noticias Hemeroteca

Domingo, 20 de Octubre de 2019

Otras localidades

Reus acollirà la trobada de Balls de Diables tradicionals

És la primera trobada de la coordinadora de Balls de Diables tradicionals, creada el passat mes d’abril. Serà el proper 3 de juny i comptarà amb la representació de diversos balls parlats i una cercavila de foc.

La regidora de Cultura, Montserrat Caelles i Roger De La Cruz, del Ball de Diables de Reus. /

Reivindicar l’essència de la tradició dels balls de diables catalans. I és que de totes les colles que hi ha al país, només una minoria utilitza el model tradicional, ja sigui el del Baix Camp o el del Penedès.

El proper 3 de juny 11 Balls de Diables tradicionals de Catalunya es reuniran a Reus. L’espectador podrà veure les diferències a l’hora d’encendre les carretilles, els matisos dels vestits o la forma d’organitzar-se. I és que cada colla i cada model té les seves particularitats.

Per això s’ha decidit deixar de banda el correfoc tradicional i fer una cercavila de foc, per carrers amples i amb distància suficient entre els balls per poder veure totes les diferències i particularitats.

I què fa que un Ball de Diables sigui tradicional? Segons Roger De La Cruz, del Ball de Diables de Reus, ‘el que defineix que un ball sigui tradicional és la representació de la lluita eterna entre el bé i el mal’. En el cas dels balls parlats, això es fa evident en la victòria de Sant Miquel davant Llucifer i la Diablessa; en el cas del model de Reus, aquest tret és present a la baixada del dia de Misericòrdia.

A més, els balls tradicionals també es divideixen en dos àmbits: el model penedesenc, on cada ball gestiona de forma única els elements de foc, i els van repartint entre els membres de la colla i encenent. I el model del Baix Camp, on cada membre s’autogestiona la pirotècnia. A més, el model del Baix Camp també compta amb la particularitat que els vestits són propietat de cada diable, i tots ells diferents.

Els participants en la trobada seran els Balls de Diables més històrics del país: Ball de Sant Miquel i els Diables d'Igualada, Ball de Diables de Sant Quintí, Ball de Diables de Sitges Colla Vella, Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, Ball de Diables de Vilafranca, Ball de Diables de l'Arboç, Ball de Diables del Vendrell, Ball de Diables de Torredembarra, Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera, Ball de Diables de Tarragona i Ball de Diables de Reus.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?