Últimas noticias Hemeroteca

Jueves, 12 de Diciembre de 2019

Otras localidades

El cabal del riu Ebre marca un mínim històric al seu pas per Saragossa

La Plataforma en Defensa de l'Ebre denuncia que mentre el cabal mitjà del riu continua descendint, la planificació hidrològica continua considerant que la conca ebrenca és excedentaria

Detall de l'estació d'aforaments de la Confederació al riu Ebre al seu pas per Tortosa. /

El cabal del riu Ebre està assolint registres mínims històrics al seu pas per la ciutat de Saragossa. Aquest mes de maig el cabal mitjà és de 35 metres cúbics per segon. És la xifra més baixa des que es tenen registres i supera amb escreix l'anterior mínim històric, de l'any 2011, quan al mes de maig la mitjana va ser de 65 metres cúbics per segon.

En declaracions al programa Hoy por Hoy de la Cadena SER, la cap d'hidrologia de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, Maria Luisa Moreno, ha admès que s'està vivint una situació de sequera a la zona occidental de la conca.

"Necessitem que plogui més enllà de tempestes aïllades, que mullen el terra però que a vegades no són productives perquè hi hagi un augment dels cabals i perquè s'incrementi el volum d'aigua embassada”, diu.

“Seria ideal que aquestes pluges de maig incorporessin majors volums d'aigua perquè hagués més capacitat de fer front a la major època de l'any de consums, que és la de la campanya agrària que ara està començant", afegeix.

La Plataforma en Defensa de l'Ebre alerta que aquesta situació demostra que la planificació i gestió que s'està fent del riu està molt allunyada de la realitat. Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma, recorda que d'acord amb el pla de conca, l'Ebre és excedentari i a sobre preveu 450.000 noves hectàrees de regadiu.

"Tot i que la realitat és que l'Ebre està molt baix i encara ho farà més pel canvi climàtic i per la sobreexplotació i que el Delta de l'Ebre patirà problemes estructurals molt greus; jurídicament i segons la llei del pla hidrològic de l'Ebre, el riu és excedentari i li sobra aigua”, denuncia.

I recorda que “això alimenta la reivindicació de Múrcia, que està dient que si no rebem un transvasament i, ja no del riu, sinó d'un altre lloc, l'agricultura murciana no passarà l'estiu".

Tomàs lamenta que mentre creixen al llevant espanyol i Múrcia les reclamacions de transvasaments de l'Ebre i d'un nou Pacte Nacional de l'Aigua, no hagi reacció de les institucions catalanes.

A hores d'ara, la Plataforma encara no té resposta del Govern català a la pregunta de quines alternatives s'havien descartat abans d'apostar per portar aigua del Segre a una trentena de municipis entre els quals n'hi ha quatre de fora de la conca de l'Ebre.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?