Últimas noticias Hemeroteca

Martes, 15 de Octubre de 2019

Otras localidades

El claustre del Joaquín Bau inicia els tràmits per canviar el nom de l'institut

L'acord s'assoleix poques setmanes després que el ple de l'Ajuntament tortosí acordés canviar el nom de la plaça que duu el nom de Bau i retirar tots els honors municipals al que fou industrial i alt càrrec franquista

Un grup d'estudiants, davant la porta principal de l'institut tortosí. /

El nom d’Institut Joaquin Bau pot tenir els dies comptats a Tortosa. El claustre de l’Institut ha aprovat per una ampla majoria iniciar els tràmits per canviar-li el nom.

La iniciativa té lloc setmanes després que el ple de l’Ajuntament de Tortosa, a proposta de la CUP, aprovés canviar el nom de la plaça Joaquín Bau i retirar-li a aquest industrial i polític tortosí la Medalla d’Or de la Ciutat i el títol de Fill Predilecte que se li van concedir durant el franquisme.

Cal recordar que, a banda d’un dels industrials tortosins més importants del segle XX, Bau va ser també alcalde de Tortosa entre els anys 1925 i 1929 i diputat durant la dictadura de Miguel Primo de Rivera.

Posteriorment, va donar suport al cop d’Estat que va desencadenar la Guerra Civil Espanyola. Fins i tot va ser president de la Comissió d’Indústria de la Junta Tècnica de Burgos, un càrrec equiparable al de ministre.

Anys després, en la recta final del franquisme, Bau també va ser president del Consejo de Estado i vicepresident del Consejo del Reino. El dictador Francisco Franco també li va concedir el títol de comte de Bau.

La decisió del claustre de l’institut per canviar-li el nom encara ha de rebre el vist-i-plau del Consell Escolar.

Aquesta serà, per cert, la segona vegada que el claustre del Joaquin Bau intenta aquest canvi.

Segons explica el professor d’història Lluís Margarit en el treball que va publicar amb motiu del 75è aniversari de l’institut, a finals del curs escolar 82-83 un grup de professors encapçalat per l’aleshores director Antoni Gomàs van presentar al claustre la proposta de canviar el nom de Joaquin Bau pel del teòleg i escriptor Joan Baptista Manyà que havia estat professor i director del centre i al que es considerava, també, com un símbol de la catalanitat a Tortosa.

Després d’un intens debat el claustre va aprovar el canvi i també ho va fer el Consell de Direcció però no així l’Associació de Pares d’Alumnes que la va rebutjar argumentant que Bau havia estat el promotor de l’institut actual.

Per a poder tirar endavant la proposta, en aquell moment també es requería un informe favorable de l’Ajuntament; però el ple encapçalat per l’alcalde Vicent Beguer va aprovar no remetre’l i la proposta va quedar descartada.

Ara, 34 anys després, el claustre de l’Institut Joaquin Bau ho torna a intentar.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?