Jueves, 05 de Agosto de 2021

Otras localidades

El monument franquista de Tortosa encara no té projecte de reinterpretació

Un any després de la consulta sobre el futur del monument, l'oposició critica la manca d'informació i l'equip de govern es defensa dient que es encara queda mandat per emprendre la reinterpretació i que cal fer un cens de vestigis franquistes

El monument de la Batalla de l'Ebre de Tortosa.

El monument de la Batalla de l'Ebre de Tortosa. / Sonia Castelló

Aquest diumenge es va complir un any de la consulta que va celebrar la ciutat de Tortosa per decidir sobre el futur del monument franquista de la Batalla de l’Ebre que hi ha al mig del riu Ebre.

Va guanyar l’opció de mantenir-lo i reinterpretar-lo. 365 dies després, però, no s’ha fet res al monument i tampoc es sap res sobre com es pensa reinterpretar l’element.

L’equip de govern tortosí sembla que no porta pressa per materialitzar el resultat de la consulta. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, no posa data per a presentar una proposta.

El resultat de fa un any

S.C.

Ara fa un any, en la polèmica consulta de l’any passat per decidir sobre el futur del monument franquista del mig del riu van participar gairebé 8.500 persones. Va guanyar, amb un 68 per cent els vots, l’opció de mantenir i reinterpretar el monument, contra un 32 per cent de vots que optaven per retirar-lo i museïtzar-lo.

Diu que el compromís era implementar el resultat de la consulta en els tres anys següents de mandat. I afirma que hi ha la dificultat jurídica afegida quer suposa el fet que ningú vol assumir la propietat del monument.

Estem treballant per tenir, primer, un catàleg de vestigis franquistes, que és el que diu el punt 3 de l’article de la Llei de Memòria Històrica i que es requereix per poder fer l’actuació; i d’altra banda, per poder tenir aquells actes jurídics que ens permetin poder actuar sobre el monument”, explica l’alcalde.

Movem Tortosa i el PSC, els dos grups municipals de l’oposició que van donar suport a la consulta, critiquen que en aquest any l’equip de govern no hagi mogut fitxa, almenys aparentment.

I també mostren preocupació per les contradiccions de postures entre els dos socis de govern a Tortosa. Jordi Jordan, portaveu del grup municipal de Movem Tortosa.

“Hi ha una contradicció evident en el propi govern perquè mentre uns diuen que reinterpretaran el monument,ERC diu que el que s’ha de fer és retirar-lo” , diu Jordan, qui considera que és precisament per aquests diferents discursos que “s’està actuant des de l’opacitat i el silenci”.

Enric Roig, portaveu del grup municipal socialista, també apunta cap a ERC i inclús l’insta a pressionar per retirar el monument.

“No estan fent res, no hi ha cap proposta sobre la taula i nosaltres continuem pensem que el monument s’hauria de retirar i museïtzar, diu Roig.

“I entenem que ERC, que és el soci de govern del senyor Bel, han de forçar perquè siguin coherents i facin que el govern retiri el monument”, afegeix.

Però el portaveu del grup d’ERC i primer tinent d’alcalde, Josep Monclús, evita la polèmica i desmarcar-se de la postura del seu soci de govern.

Ara fa uns dies, en una entrevista a Ràdio Ebre, Monclús apostava per prioritzar la realització del cens de vestigis franquistes de la ciutat que reclama un jutjat de Tarragona arran d’una demanda de l’advocat madrileny Eduardo Ranz. I això, tenint en compte que ara ERC rebutja actuar al monument perquè no és de titularitat municipal.

“S’ha de donar compliment a la sentència judicial, que és el que toca; i després aplicar la Llei de Memòria Històrica, tanca el republicà.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?