Lunes, 25 de Enero de 2021

Otras localidades

Aïllades 18 internes de Brians 1 per una plantada al pati

Una interna es va resistir a un escorcoll i la resta de recluses van negar-se a entrar a sopar. La direcció de la presó les va conduir finalment al departament especial de règim tancat

Imatge del centre penitenciari Brians 1

Imatge del centre penitenciari Brians 1 / Departament de Justícia

Una vintena de dones internes a la presó Brians 1 de Sant Esteve Sesrovires es van plantar fa una setmana al pati del centre i es van negar a anar a sopar, el que els funcionaris qualifiquen d'incident molt greu. El sindicat CSIF critica el paper d'una psicòloga a qui acusen d'envalentonar les internes en ple conflicte i no descarta que acabi en denúncia.

L'incident va passar dimecres de la setmana passada quan una interna es va resistir a un escorcoll, segons fonts del departament de Justícia. Els funcionaris, que sospitaven que duia droga, la van reduir però es va escapar cap al pati del mòdul. 17 internes més van protestar amb insults i una plantada, es van negar a anar a sopar, el que es considera un incompliment greu de la norma, ja que és obligatori entrar al menjador quan ho diuen els funcionaris.

Van acabar intervenint el director i la subdirectora de dones. I cap a les 11 les van traslladar cap al departament especial de règim tancat, com a càstig per aquest comportament. En el moment de l'incident, les 18 internes són aïllades al Departament Especial de Règim Tancat, això vol dir que no participen en tallers ni activitats col•lectives. Quatre internes van tornar a la vida ordinària l'endemà mateix i la resta van ser sancionades amb una reclusió al departament especial de Brians 1 durant 10 dies. En 5 dels casos s'està estudiant la regressió al primer grau.

Ivan Buendía, delegat del sindicat CSIF a Brians 1 ha explicat que els conflictes són habituals perquè aquesta presó és l'única on hi ha un departament d'aïllament per dones a tot Catalunya i a més es poden comunicar.

El sindicat critica el paper d'una psicòloga, que va estar mediant amb les internes, però que segons Buendía, va excedir-se de les seves funcions perquè quan s'havia esgotat la via de la negociació, i va entrar el cap de servei no va voler abandonar el pati i fins i tot va criticar les funcionàries dient que es traiessin els guants, el que segons, aquest sindicat va envalentonar les dones.

El sindicat diu que el mòdul de dones de Brians 1 amb 100 internes és el més conflictiu de Catalunya. Justícia assegura que no calen més departaments especial de règim tancat per a dones perquè n'hi ha molt poques. D'homes, en canvi, n'hi ha a tots els centres.

En el moment de l'incident, les 18 internes són aïllades al Departament Especial de Règim Tancat, això vol dir que no participen en tallers ni activitats col•lectives. 4 internes van tornar a la vida ordinària l'endemà mateix i la resta van ser sancionades amb una reclusio al departament especial de Brians 1 durant 10 dies. En 5 dels casos s'està estudiant la regressió al primer grau.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?