Últimas noticias Hemeroteca

Dret a saber si hi ha o no amiant al pis que vols comprar o llogar

Qui vulgui llogar o comprar un pis hauria de poder saber prèviament si a l'edifici hi ha amiant. És una petició en que coincideixen l'associació d'afectats i el Col·legi d'Arquitectes que discrepen però en com fer-ho

Un operari retira plaques d'amiant a un edifici a França / ()

Els afectats volen que, de la mateixa manera que els promotors o els propietaris que volen vendre o llogar un pis han de tenir un certificat d'eficiència energètica, també sigui obligatori informar als compradors o llogaters de si l'edifici hi ha elements de fibrociment. El president de l’Associació d’afectats per l’amiant, José Luis Gómez subratlla que a altres països com ara França o el Regne Unit aquest certificat és obligatori fa anys.

“A França, quan una persona compra o lloga un pis, li han de facilitar un certificat que acredita si aquell edifici té o no amiant, i en cas positiu, on està ubicat. D’aquesta manera, si han de fer obres saben del cert on està l’amiant”.

Des del Col·legi d'arquitectes, Enric Mir diu que no cal fer un certificat específic perquè la presència de l'amiant es pot consignar a les inspeccions tècniques (ITE) que es fan als edificis. Mir recorda que la comunitat de propietaris està obligada a facilitar aquest informe, que és públic, a qualsevol persona que estigui valorant comprar o llogar un pis a un determinat immoble.

Aquest arquitecte, especialitzat en rehabilitació, assegura que la majoria dels edificis construïts abans de 1984 tenen fibrociment tot i que, en general, en llocs de baix risc, com ara canonades d’aigües residuals o xemeneies. “La majoria de baixants d’aigües fecals i pluvials instal·lades entre els anys 60 i 80 són de fibrociment i la majoria de xemeneies, també. Però en cap cas són elements de ventilació i per tant difícilment poden despendre partícules cap a l’interior dels habitatges. En el pitjor dels casos, els alliberen cap a la xarxa de clavegueram o cap al carrer. Però si ens hem de posar a comparar, els gasos dels motors dièsel són mil vegades més contaminants”.

Mir si creu que la Generalitat hauria de ser més exigent en els terminis que dona a les comunitats de propietaris per retirar els elements d’amiant un cop els tècnics constaten la seva presència. Ara mateix, a les inspeccions tècniques d’edificis, la presencia d’uralita es considera una falta lleu.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?