Últimas noticias Hemeroteca

Miércoles, 27 de Mayo de 2020

Otras localidades

FOTOGRAFIA

La riuada de 1907, segons Mestre i Noé

Coincidint amb el 110 aniversari de la riuada que va inundar Tortosa i molts altres pobles ebrencs, la biblioteca Marcel·lí Domingo exposa 17 de les fotografies que Mestre i Noé va fer dels carrers inundats per les aigües

Una de les17 imatges que es poden veure a la biblioteca Marcel·lí Domingo, amb una barca plena de veïns rescatats dels balcons.

Una de les17 imatges que es poden veure a la biblioteca Marcel·lí Domingo, amb una barca plena de veïns rescatats dels balcons. / Sonia Castelló

El proper mes d’octubre es compliran 110 anys de la gran riuada de l’Ebre de l’any 1907. Coincidint amb l’efemèride, la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa exposa des d’aquest dilluns una reproducció de 17 de les fotografies que el tortosí Francesc Mestre i Noé, aleshores Arxiver Honorari de la Ciutat, va prendre dels carrers inundats de la ciutat.

Són unes imatges gairebé inèdites que la família va rescatar fa uns pocs anys d’entre les múltiples caixes de documents que va deixar aquest polifacètic prohom tortosí.

Núria Menasanch, besnéta política de Mestre i Noé, amb algunes de les fotos exposades. / Sonia Castelló

Les fotografies de la riuada de 1907 són un dels primers exemples, si no el primer, de fotoperiodisme ebrenc i s’han conservat en molt bones condicions. Un parell de les fotografies es van publicar en el seu moment a la Il·lustració Catalana.

L’articulista Núria Menasanch, besnéta política de Mestre i Noé, explica que les imatges també van servir per demanar ajuda a les autoritats de l’època per refer les zones afectades per la riuada.

La biblioteca Marcel·lí Domingo exposa 17 de les fotografies del fons de Mestre i Noé sobre la riuada de 1907 a Tortosa. / Sonia Castelló

“Ell ho va documentar perquè va formar part de la Junta de Defensa Pública. I a Enric Prat de la Riba, aleshores president de la Diputació de Barcelona i futur president de la Mancomunitat; li demana ajudes i subvencions per retornar la normalitat a la zona”, explica Menasanch, qui afegeix que la família conserva part de la correspondència que per aquest motiu van mantenir Mestre i Noé i Prat de la Riba.

Es poden veure indrets de Tortosa com el portal del Romeu, l’entorn del Mercat Municipal i el carrer de la Rosa amb grans quantitats d'aigua de l’Ebre pujant diversos metres per les façanes.

A les imatges Mestre i Noé va documentar tant els estralls de les aigües com l’angoixa dels veïns que esperaven als balcons a ser rescatats i el treball dels que van encarregar-se de rescatar-los entrant amb barques pels carrers.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?